Velika Gospa u Brodsko posavskoj županiji

U srijedu, 15. klolovoza je blagdan Velike Gospe koji će na posebno svečan način biti proslavljen u Marijanskim svetištima diljem Hrvatske pa tako i u Brodsko-posavskoj županiji. O svetkovini Velike Gospe u brojna hrvatska marijanska svetišta i crkve, dolaze hodočasnici svih dobi, sa svih strana, a tako će biti i u svetištima i prošteništima u Brodsko-posavskoj županiji. Kloštar kraj Slavonskoga Kobaša, jedno je od najstarijih prošteništa Majke Božje u požeškoj biskupiji. Na svetkovinu Velike Gospe ovamo hodočaste brojni vjernici iz požeške i drugih biskupija, te vjernici iz bosanskih župa. U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, u utorak, 14. kolovoza, požeški biskup Antun Škvorčević predvodit će euharistijsko slavlje u 19 sati u marijanskom svetištu Kloštar kod Slavonskog Kobaša.

U župi uznesenja Blažene djevice Marije u Brodskom Vinogrju proslava Velike Gospe počinje večeras u 18 sati kada počinje ispovijed. U 19 sati je prva sveta misa, a u 21, 30 misa bdijenja i procesija sa svijećama. Sutra na sam blagdan Velike Gospe mise su u 6, 7, 9 i 11 sati svečana misa koju predvodi mons. Stjepan Karalić iz Đakova. U 18 sati je misa sa blagoslovom djece, posebno bolesnih mališana, a u 20 sati misa zahvalnica.

U povodu blagdana Velike Gospe tisuće vjernika, mnogi tradicionalno pješice, hodočaste u Dragotin, gdje se nalazi više od 700 godina stara Gospina crkva, najstarija u istočnoj Hrvatskoj.

Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će na uočnicu Velike Gospe 14. kolovoza pontifikalnu misu u 22 sata u Gospinu svetištu u Dragotinu. Pobožnosti toga dana počinju u 17 sati okupljanjem i otvaranjem slavlja i marijanskom pobožnosti te prilikom za ispovijed. U 17.30 je svečano iznošenje slike, a u 18 sati pokorničko bogoslužje i pobožnost Križnog puta. Misu u 20 sati predvodi vlč. Nikica Mihaljević, župnik iz Donjih Andrijevaca, liturgijsko slavlje animira zbor župe iz Donjih Andrijevaca. Nakon mise koju predvodi nadbiskup Srakić uslijediti će ophod s upaljenim svijećama.

Na samu svetkovinu, 15. kolovoza, svečano misno slavlje u 19 sati predvodi vlč. Dragutin Goričanec, dušobrižnik u Bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu.

Vjernici će se za svetkovinu pripremati trodnevnom pripravom (11. 12. i 13. kolovoza) koju će također voditi vlč. Goričanec.

Nedaleko od Garčina u šumi Grabovac je proštenište Gospa Grabovačka u koje hodočaste vjernici iz Garčina i okolnih župa.Share |

TAGS: