Obilježena 25. obljetnica Vojno-redarstvene akcije ‘Širinci 92.’

01

Roditelji poginulih branitelja (Foto: M. Jurković)

Prije dvadeset i pet godina, u okviru akcije Orkan 91., u razdoblju od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992., izvedena je i akcija ‘Širinci 92’, kojom je oslobođena gotovo cijela Zapadna Slavonija. Oslobođena je cijela planina Papuk od Orahovice do Daruvara, kao i planina Ravna Gora. oslobođeni su Voćin i Lipik, a obranjen je i Pakrac. U akciji je uspješno neutralizirano 21 neprijateljsko uporište. Upravo u Širincima, danas je obilježena 25 godišnjica te vojno redarstvene akcije. Uz obitelji poginulih branitelja i pripadnike braniteljskih udruga, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Zvonimir Ćurković, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadni general Siniša Jurković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Davor Vlaović, župan Danijel Marušić sa suradnicima, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i njegova zamjenica Vesna Đapić, ratni zapovjednici Adam Tomičić, Marin Pišonić, Ante Šolić, Dragan Dikanović, načelnici općina Rešetari, Cernik, Okučani i Gornji Bogićevci, načelnik Policijske uprave brodsko posavske Ante Zovak.

U Akciji Širinci poginulo je 18 branitelja, a 22 su bila ranjena. Nakon završetka operacije “Orkan 91.” i akcije “Širinci” 91., od Pakraca do Save i između Novske i Nove Gradiške ostalo je pod srpskom okupacijom oko 600 km2 koje je oslobođeno u vojno redarstvenoj operaciji “Bljesak”.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je govoreći o velikoj obljetnici rekao – Mi smo bili pobjednici i tako se ponašajmo, posebno prema obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i njihovoj djeci. Poštujmo tu žrtvu pokazujući to kroz svakodnevni odnos, a ne samo prigodničarski ili protokolarno. Među nama je toliko snažnih osobnosti, odlučnih ljudi koji su u najteže vrijeme donosili teške odluke. Kako je to moguće da smo danas, 2017. godine u tolikoj depresiji, toliko umorni?! Pronađimo taj put, uvjeravam vas kao vaš ministar da imamo viziju, promijenimo te odnose, izgradimo tu zemlju neka bude na ponos i čast i onih koji nema među nama, ali i svih nas.-

02

03

04

09

10  11

12

13

14Share |