Građanske inicijative Brođana upozoravaju Vladu RH

Brođani žele čisti zrak (Foto:brodportal.hr)

Obraćamo Vam se ovim pismom s namjerom podsjećanja na obećanje koje ste dali građanima Slavonskog Broda i okolice da se obvezujete na kontinurani rad te izvještavanje o poduzetim aktivnostiima i rezultatima po pitanju onećišćenog zraka u Slavonskom Brodu. Vlada RH je preuzela obvezu aktivnog rješavanja problema onečišćenja te izvještavanja građana Slavonskog Broda jednom mjesečno o trenutnom statusu. Na žalost, kao i u zadnjih osam i pol godina, još jednom su političke nestabilnosti uzrokovale da je problem Slavonskog Broda zanemaren, a Brođani iz oba Broda ostavljeni da sa strepnjom čekaju nadolazeću jesen i sezonu grijanja. Tražimo da pod hitno organizirate tiskovnu konferenciju u Slavonskom Brodu na kojoj ćete građane informirati o trenutnom statusu svih poduzetih aktivnosti po ovom pitanju.

Inzistiramo da se na zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH zakazanoj za 06. srpanj 2017. definira rješenje ovog problema, sukladno prethodnim zaključcima povjerenstava, odbora i radnih skupina, te se konačno krene u modernizaciju i plinofikaciju Rafinerije Brod.

Smatramo da je od vitalnog interesa građana oba Broda što skoriji početak procesa plinofikacije koji će značajno utjecati na smanjenje onečišćenja, ali također i omogućiti građanima u RS i BiH jeftniji i ekološki prihvatljiviji energent. Stava smo da je moralna i stvarna obaveza Vlade Republike Hrvatske pomoći BiH u dostizanju ekoloških i energetskih standarda dostojnih građana EU u 21. stoljeću. Ako ne ispoštivate preuzete obaveze, mi građani oba Broda obećavamo Vam paklenu zimu jer drugog načina ne vidimo.

Razočarani građani oba Broda!Share |