Sprema li se nova velika investicija u Brodsko posavskoj županiji?

Foto bpž.hr

Predstavnici europske tvrke „Sano” Agrar instituta čije je hrvatsko predstavništvo u Popovači svoja dosadašnja postignuća, kao i planove za buduće investicije, predstavili su tijekom radnog sastanka u Brodsko-posavskoj županiji zamjenicima župana Stjepanu Bošnjakoviću i Damiru Mirkoviću. Ova tvrtka čija je osnovna djelatnost suvremena hranidba životinja zapošljava 1150 visokoobrazovanih i osposobljenih stručnjaka iz sektora agrara, od čega je 49 zaposlenih u Republici Hrvatskoj, a svoje proizvode izvozi u zemlje članice Europske unije u ukupnom iznosu od 50%…
U uvodnom dijelu sastanka saznali smo da je tijekom više od 40 godina povijesti Sano izrastao iz regionalnog ponuđača u u svjetski brend za efikasnu hranidbu i proizvodnju životinja. 2009. godine otvara se u Kini prva tvornica izvan Europe. Slijedi osnivanje poduzeća i tvornica:u Ekvadoru (2011. god.), u Meksiku (2012. god.), u Južnoj Africi (2013. god.) i zatim u Čileu i Gruziji (2015. god.).

Ukoliko tome pridodamo činjenicu da „Sano” posluje sa preko 500 kooperanata i poslovnih suradnika diljem svijeta te da je prva tvrtka u Hrvatskoj s certifikatom GMO Free, možemo uvidjeti značaj koje njihove ispostave imaju u smislu sveopćeg razvoja lokalnih sredina u kojima djeluju i posluju.

Zbog svog geostrateškog značaja, prometne povezanosti i količine raspoloživog poljoprivrednog zemljišta Brodsko-posavska županija jedna je od potencijalnih kandidata za Projekt suvremene farme rasplodnih krmača za proizvodnju prasadi vrijedan 68 milijuna kuna.

Realizacija ovog projekta putem praktičnih edukacija i stručnog osposobljavanja kadrova u poljoprivredi, imala bi značajan utjecaj na cjelokupni lokalni razvoj usmjeravajući svoje programe za potebe Hrvatske te zemalja srednje Europe i regije. Na taj način, na državnoj razini smanjio bi se uvoz prasadi za oko 5%.

Treba naglasiti da je ovaj projekt održiv, jer bi se za tov prasadi do težine 28 kg koristila kontinuirano kvalitetna gotova hrana, za što je tvrtka „Sano” osigurala sve preduvjete u smislu proizvodnje i skladištenja.

Kako je Brodsko-posavska županija u glavnom poljoprivredno orijentirana, na današnjem sastanku iskazan je i velik interes realizacije ovakvog projekta upravo na njenom području, kada se za to ostvare sve pretpostavke u smislu iznalaženja prikladne lokacije i i načina participacije u samom projektuShare |