Vijesti

28 dana od zatvaranja natječaja poljoprivrednicima stižu odluke vrijedne 360 milijuna kuna

Nakon 28 dana od zatvaranja natječaja poljoprivrednicima stižu odluke vrijedne 360 milijuna kuna. Naime, svega 28 dana od zatvaranja natječaja za operaciju 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – Sektor biljne proizvodnje, za koji je na raspolaganju 360 milijuna kuna, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju počela je korisnicima izdavati odluke o rezultatu administrativne kontrole. 

Očekujemo da će do kraja ovog mjeseca svi poljoprivrednici, koji su prijavili projekte u sektoru vinogradarstva, šećerne repe te cvijeća i ukrasnog bilja, dobiti odluke o rezultatu administrativne kontrole, nakon čega slijedi i potpisivanje ugovora s Agencijom, obzirom da ima dovoljno raspoloživih sredstava za sve prihvatljive zahtjeve. Poljoprivrednicima koji su prijavili svoje projekte u sektoru ratarstva odluke će se izdavati tijekom lipnja, nakon rangiranja zahtjeva, što će također omogućiti vrlo brzo ugovaranje i daljnju provedbu projekata.  

„Znao sam da je moguće i da će promjene koje smo uveli u procedurama provođenja natječaja iz Programa ruralnog razvoja ubrzati povlačenje sredstava, a našim poljoprivrednicima smanjiti papirologiju i neizvjesnost. Čestitam prije svega korisnicima koji su prošli administrativnu kontrolu, ali čestitam i Agenciji koja je pokazala da može biti pouzdan partner našim poljoprivrednim proizvođačima“  - izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao „Ovakav tempo ugovaranja omogućit će brzu provedbu investicija u hrvatsku poljoprivredu te dodatno poboljšati razinu korištenja sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. 

Podsjetimo, kroz ovaj natječaj financirat će se projekti kupnje mehanizacije i opreme te skladišta za ratarske kulture, podizanje novih vinograda, proizvodnja industrijskog bilja (poput duhana, uljane repice, suncokreta, soje), proizvodnja ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja. U okviru  mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH za operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, predviđeno je 360.000.000,00 kuna sredstava javne potpore, od čega: 

-          200.000.000,00 kuna za ulaganja u sektor ratarstva

-          70.000.000,00 kuna za ulaganja u proizvodnju šećerne repe

-          70.000.000,00 kuna za ulaganja u sektor vinogradarstva

-          20.000.000,00 kuna za ulaganja u sektor cvijeća i ukrasnog bilja. 

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija. 

Facebook Twitter Instagram