Vijesti

Stožer CZ BPŽ - PCR uređaj stiže i u Novu Gradišku

Nakon održane redovne sjednice Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije za predstavnike medija održana je i najavljena konferencija na kojoj su izneseni najnoviji epidemiološki podaci kao i mjere koje se poduzimaju s ciljem suzbijanja širenja zaraze virusa SARS-CoV2.

Načelnik županijskog Stožera CZ,Stjepan Bošnjaković kazao je kako je u protekla 24 sata pristiglo 86 pozitivnih nalaza na COVID19, 2 osobe su preminule u slavonskobrodskoj općoj bolnici. Govoreći o podacima za protekli tjedan Bošnjaković je kazao kako smo imali 643 nova slučaja zaraze, a tjedan prije toga 552 novozaražene osobe što govori da se još uvijek bilježi tendencija uzlaznog rasta novooboljelih na dnevnoj i tjednoj razini. Iako ovaj broj može predstavljati i određeno usporavanje širenja zaraze, no dok su brojke sve veće i veće ne možemo reći da je epidemiološka situacija povoljna. Od početka epidemije u Brodsko-posavskoj županiji bilježimo 2272 zaražene osobe, što znači da je na uzorku od 150 000 stanovnika svaki 66. stanovnik zaražen. Protekli tjedan preminule su 4 osobe, a danas još 2, što znači da je od početka epidemije u Brodsko-posavskoj županiji preminulo 20 osoba. Prošli tjedan bio je obilježen logističkim aktivnostima, pa je tako za potrebe Doma zdravlja postavljen još jedan kontejner za testiranje kod autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu kao i dodatni tim kako bi se skratilo čekanje rezultata i ubrzalo testiranje. Nabavljena je i dodatna količina zaštitne opreme za Dom za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu, nešto za potrebe Stožera CZ BPŽ kako bi se moglo intervenirati u kriznim situacijama koje se često pojavljuju kod proboja virusa u privatne domove za starije i nemoćne, kao i druge vrste privatnih ustanova koje su u djelokrugu socijalne skrbi.

Ravnatelj OB "Dr. Josip Benčević",dr. Josip Samardžić kazao je kako s današnjim danom imamo 45 hospitaliziranih bolesnika pozitivnih na COVID-19, od čega je 6 na respiratoru, 19 se nalazi u COVID1 zgradi, 20 u COVID2 zgradi te 6 na intenzivnom liječenju. Jučer (8.11.20.) 6 novih pacijenata je zaprimljeno a i sto toliko otpušteno. Iz domova za starije i nemoćne trenutno se u bolnici nalazi 9 pacijenata od kojih je 4 zaprimljeno tijekom jučerašnjeg dana. Dr. Samardžić ponovio je kako je pritisak na zdravstveni sustav velik i trenutno su 92 djelatnika bolnice u samoizolaciji dok je 41 djelatnik pozitivan na virusa SARS-CoV2. Takvi veliki brojevi, dodaje Samardžić, prisiljava na redukciju takozvanog "hladnog" pogona, koja se neće vršiti planski , već sukladno situaciji. Svi sustavi su i dalje u funkciji no funkcioniraju u značajno manjem obliku i obimu, dok se urgentne situacije rješavaju stabilno kao i do sada. Bolnica se situaciji koja j pred nama prilagođava na dnevnoj bazi. Svakodnevno se vrše planovi za iduće razdoblje, a u tom smislu premješteni su i pojedini odjeli, te formirani novi koji služe za COVID19 pacijente. Dr. Samardžić rekao je i kako su u brodsku Bolnicu pristigli tzv. "brzi testovi" koji će olakšati detekciju pozitivnih osoba i koji će se početi koristiti sukladno indikacijama koje odredi struka. Restrukturiranje poslovanja bolnice pomoći će da imamo dobar odgovor na nastalu krizu.

Dr. Josip Kolidzej, ravnatelj novogradiške opće bolnice kazao je kako je u toj bolnici s današnjim danom hospitalizirano 18 COVID pozitivnih pacijenata, a svakodnevno se uzima stotinjak briseva. Poput brodske bolnice i u novogradiškoj su reorganizirani pojedini odjeli i način rada. Tako je u prostoru bivše psihijatrije, odnosno, palijativne skrbi uspostavljen je COViD odjel gdje se zaprimaju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Četiri djelatnika novogradiške bolnice su pozitivna na virus COVID19, dok je njih 8 u samoizolaciji, tako da je epidemiološka slika još uvijek pozitivna. Zahvaljujući Brodsko-posavskoj županiji i zalaganju župana odobrena su sredstva za kupnju PCR uređaja koji bi uskoro trebao početi s radom te će s testiranja moći vršiti i u Novoj Gradiški što će dodatno ubrzati proces detekcije zaraženih.

Mijo Kršić u ime PU Brodsko-posavske kazao je kako u policijskoj evidenciji ima 1395 osoba, od čega je 375 osoba oboljelo i liječi se kod kuće, a 1015 osoba je pod mjerom samoizolacije. Od početka pandemije, PU Brodsko-posavska provela je nešto više od 4500 nadzora i 740 osoba koje su bile bolesne. Od toga broja, 204 osobe zatečene su u kršenju mjere samoizolacije. Prema riječima Mije Kršića, trenutno je 15 oboljelih policijskih službenika, a 28 se nalazi u samoizolaciji.

09.11.2020 12:54:00

Facebook Twitter Instagram