Vijesti

Uskoro Škola nepušenja u Slavonskom Brodu

 'Ovisnost o pušenju' bila je tema jučerašnjeg predavanja socijalne radnice Tamare Brezičević, u sklopu aktivnosti 'Javnozdravstveni dani' koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. 

Specijalist epidemiologije Ivan Štivić kazao je da je predavanje uvod u organizaciju prve Škole nepušenja u našoj županiji. Škola bi se vrlo skoro trebala pokrenuti, a onda će obavijestiti zainteresiranu javnost  kako bi se građani mogli javiti te kako bi voditelji mogli oformiti grupe u kojima će se raditi. Štivić je posebno istaknuo važnost grupe kao podrške pri prestanku pušenja, a kazao je da su nedavno tim povodom bili i na edukaciji u Zagrebu- Imate slobodu pri organizaciji, no zasad se najbolji pokazao grupni način, kako bi grupe od desetak ljudi zajedno prolazile tematske cjeline uz razgovor i podršku, a kome je potrebno, može koristiti i nadomjesne nikotinske terapije.

Pokretanje ove škole osobito je važno jer Brodsko-posavska županija ima najviši postotak oboljelih od raka pluća u Hrvatskoj, a Štivić ističe da je i ova ideja dio novog Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća. Slavonski Brod bit će jedan od 16 gradova u kojima će se preventivno obavljati pregledi ciljane populacije na preporuku liječnika obiteljske medicine. 

26.02.2020 07:00:50

Facebook Twitter Instagram