Vijesti

1. Državno prvenstvo pizzaiola - rezultati

U ponedjeljak, 12. veljače u zagrebačkoj pizzeriji O'Hara u organizaciji Udruge hrvatskih pizzaiola i Hrvatskog kuharskog saveza održano je 1. Državno prvenstvo pizzaiola. Na cjelodnevnom natjecanju sudjelovalo je ukupno 14 natjecatelja koji su imali zadatak u 20 minuta pripremiti dvije pizze od kojih je „majka svih pizza“ margharita bila obavezna dok je druga bila po izboru natjecatelja.

Ocjenjivački sud sačinjen od članova Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, Boris Ostojić, Miroslav Dolovčak, Zlatko Sedlanić i Ivan Đukić, imao je nezahvalan zadatak ocijeniti rad natjecatelja i sve izvrsne pizze koje su natjecatelji pripremili.
Iako su razlike, a posebice između troje prvoplasiranih bile male, titulom 1. Državnog prvaka u izradi pizze je Romano Seferović iz pizzerije Buffalo iz Vodnjana. Na drugo mjesto plasirao se Dario Vedlin iz Osijeka, dok je treća bila Martina Stanić iz hotela Terme Jezerčica, Donja Stubica. Pobjednička pizza bila je sačinjena od domaće šalše, salame od boškarina, domaćeg sira s tartufima, mozzarelle od bivola, cherry rajčice i domaćeg ulja, no presudna je bila kvaliteta tijesta, stupanj pečenja te naravno sam pizzaiolo koji je pokazao svoje umijeće i znanje u samoj pripremi.

Uz sponzorske nagrade Podravke, Dukata i Nikasa troje najboljih nagrađeno je i novčanim nagradama te peharima. Uz titulu prvog Državnog prvaka Romano je osvojio i mogućnost predstavljanja Hrvatske na međunarodnim natjecanjima u izradi pizze kao kulinarski reprezentativac Hrvatske.

No cilj ove manifestacije nije bio samo dobiti najboljeg pizza majstora u Hrvatskoj već promicati, razvijati i unaprijediti kulinarsku struku pravljenja pizze, širiti znanje, stvarati veze i prijateljstva između hrvatskih pizzaiola te upoznati pizzaiole i javnost s poviješću nastajanja ovog specifičnog zanata te proizvoda.

Udruga hrvatskih pizzaiola u planu ima i organiziraciju regionalnih kup natjecanja s kojima bi počeli već ove jeseni te edukacije za pizzaiole u sklopu Hrvatske kulinarske akademije.

 

Ukupni poredak
(pizza 1 + pizza 2)/2 + rad

Max. 100 bodova

Plasman

Natjecatelj

Objekt

Bodovi

1

Romano Seferović

Pizzeria Buffalo, Vodnjan

85,83

2

Dario Vedlin

Osijek

85,17

3

Martina Stanić

Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica

85,00

4

Vedran Bačak

Pizzeria Dalmatino, Baška Voda

82,33

5

Mario Grujić

U.O Leonardo, Pizzerija Paris, Kostrena

82,00

6

Edo Osmić

Pizzeria Napoli, Labin

81,83

7

Ratko Tomić

Pizzeria Bokamorra, Helios d.o.o, Split

81,67

8

Dejan Pušelj

Pizzeria Lipov hlad, Osijek

79,17

9

Marijan Jurišić

Pizzeria Peperoni, Nin

77,83

10

Jovica Mraković

Pizzeria Nava, Novi Vinodolski

75,67

11

Darko Klobučar

Bistro Travel, Gospić

74,33

12

Luka Vasić

Požega

74,00

13

Martina Bošković

Bonus Plus, Đakovo

73,50

13

Amando Sambolić

Hiša Okusov, HDO Gostinstvo, Podplat, Slovenija

73,50

Facebook Twitter Instagram