Vijesti

120 obljetnica doseljenja Ukrajinaca u Hrvatsku

Ovih je dana u katedrali Presvete Trojice u Križevcima održana je zahvalna liturgija kojom je obilježena 120. obljetnica doseljenja grkokatolika Ukrajinaca u Hrvatsku.

Glavni služitelj arhijerejske liturgije sv. Ivana Zlatoustog po bizantsko-hrvatskom obredu bio je križevački vladika Milan Stipić, u suslavlju sa grkokatoličkim svećenicima iz Ukrajine, a među njima je bio i vladika Stepan Sus, pomoćni biskup kijevsko-galicijske nadbiskupije.

Liturgiji su nazočili predstavnici Republike Ukrajine, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych, gradski dužnosnici, pjevači crkve sv. Petra i Pavla iz Lavova, generalni vikar za grkokatolike Austrije Yuriy Kolasa sa župnikom i mladima grkokatoličke župe sv. Barbare u Beču, svećenici i hodočasnici grkokatoličkih župa ukrajinske tradicije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Bili su tamo i predstavnici Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, sa sjedištem u Slavonskom Brodu, kao i članovi brodskog UKPD Ukrajina, koje je predvodio predsjednik Zajednice i Društva Vlado Karešin. 

foto; krizevacka-eparhija

14.10.2021 14:26:29

Facebook Twitter Instagram