Vijesti

14. rujna- Međunarodni dan prašuma

Obzirom da građani običnno prašume povezuju sa tropskim krajevima, mnogi ni ne znaju da prašume imamo i u Hrvatskoj- najpoznatija i najviše očuvana hrvatska prašuma nalazi se na Plitvicama, a u Brodsko-posavskoj županiji Prašnik kod Okučana skriva brojne tajne biljnog i životinjskog svijeta, a tu je i Muški bunar na obrncima Psunja.

Otkrio nam je to Hrvoje Žakić, voditelj Uprave Hrvatskih šuma Nova Gradiška povodom današnjeg Međunarodnog dana prašuma.

Naime, prašume su jedan od najmanje istraženih, a istovremeno najbogatijih ekosustava na Zemlji- od običnih šuma razlikuju se po tome što u njima nema sječe. To znači da stabla odumiru svojim prirodnim tijekom i spletom okolnosti, a pri tome čine dom brojnim životinjama, kukcima i gljivama.

Upravo zato vrijedni su rezervati prirodnog bogatstva, pa tako u Prašniku možemo pronaći primjer hrasta lužnjaka starog preko 300 godina. 

Brigom vrijednih šumara, prašume bujaju toliko dugo, a Žakić je pojasnio da je za sve zainteresirane moguće i organizirati posjet, odnosno razgledavanje.

14.09.2021 12:05:01

Facebook Twitter Instagram