Vijesti

21. rujna - Međunarodni je dan sadnje drveća

 Današnji 21. rujna obilježava se kao Međunarodni dan sadnje drveta. Datum je 2004.godine proglasio UNESCO a predstavlja osvješćivanje javnosti o klimatskim promjenama i različitim ekosustavima na Zemlji. Ujedno je svojevrstan uvod u niz događanja u listopadu i studenom, kada počinje poznata kampanja Hrvatskih šuma pod motom: Dani kolektivne sadnje, doznajemo od Hrvoja Žakića, direktora novogradiške podružnice Hrvatskih šuma. Kako je rekao, Hrvatske šume svake godine zasade oko 9 milijuna sadnica novog drveća, pri čemu nisu uračunate površine na koje se unosi sjemenski materijal..

Broj sadnica posađen kroz različite akcije s vanjskim sudionicima je daleko manji, ali cilj koji ostvaruju je značajno veći jer nam je dragocjena svaka biljka koju posadi netko iz redova građanstva budući time ostvarujemo i svoju edukativnu ulogu i potičemo ljude da se brinu o prirodi i shvate značaj njezinog očuvanja.

Niz zajedničkih akcija na inicijativu građana i uz pomoć i podršku Hrvatskih šuma d.o.o. već su uspješno odrađene brojnih proteklih godina. U njima su sudjelovali i oni najmanji sa svojim vrtićima i školama, brojne udruge, tvrtke, ali i građani pojedinci. Kroz te akcije nije se samo pošumljavalo, već se i družilo, a stečena su i temeljna znanja iz područja šumarstva.


 

21.09.2021 14:07:14

Facebook Twitter Instagram