Vijesti

24. Čijalo perja u Lužanima

Da se ovaj stari običaj sačuva od zaborava brine se domaći KUD "Graničar". Već tradicionalno,  organizirali su dvadeset i četvrto po redu Lužansko čijalo perja. Čijanje perja radilo se guščjim i pačjim perjem u hladnim zimskim mjesecima.

KUD-u "Graničar" već devetu godinu za redom, pomaže i mladi autor Filip Beketić, koji je napisao scenarij za igrokaz "Čijalo perja", tako je i mlado i staro moglo ponovo vidjeti kako je se to nekada radilo. Ovogodišnji igrokaz bavio se tematikom koja danas muči mnoga slavonska sela.

Ova jedinstvena manifestacija nije mogla proći bez pjesme i plesa. Brojnoj publici uz domaći KUD, predstavili su se i gosti. Zanimljive koreografije i prikaz tradicijskih napjeva i kola i ovoga puta oduševio je publiku u mjesnom lužanskom domu.

Čijalo perja običaj je koji se odvijao diljem Slavonije, pa nije nepoznanica ni gostima.  Uz pomoć kulturno umjetničkih društva, od zaborava su spašeni mnogi običaji, a putem ovakvih manifestacija mladi imaju priliku vidjeti kako su naši stari živjeli i to prenijeti na buduće generacije.

Facebook Twitter Instagram