Vijesti

28. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade "Kune"

 Spomenik poginulim i smrtno stradalim pripadnicima 3. gardijske brigade,  3. bojne „Kune" svečano je otkriven danas u Slavonskom Brodu u sklopu obilježavanja 28. obljetnice osnutka ove brigade. Otkrivanju spomenika prethodilo je polaganje vijenaca kod Spomenika poginulim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića, dok je svečanost obilježavanja nastavljena svečanom akademijom u dvorani Glazbene škole u Slavonskom Brodu. Vijence su položili: roditelji i obitelji poginulih branitelja, Ante Deur,izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH, Pero Ćosić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Tomislav Ivić, državni tajnik i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane RH, general zbora Mirko Šundov, načelnik GS OS RH, Tomislav Buterin izaslanik ministra unutarnjih poslova, predstavnici udruge veterana 3. GBR na čelu s predsjednikom Krešimirom Šipošem, general Mladen Kruljac, izaslanik hrvatskog gneralskog zbora s delegacijom ratnih zapovjednika, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, Mirko Duspara gradonačelnik Slavonskog Broda, Antun Valić, načelnik PU Brodsko-posavske, predstavnici drugih županija, udruga proizišlih iz  Domovinskog rata kao i predstavnici političkih stranaka.

Podsjetimo kako je početkom velikosrpske pobune brigada u suradnji sa snagama MUP-a, nastojala  uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje. Tijekom 1991. godine na području grada Osijeka brigada je uključena u mnoge akcije u cilju obrane suvereniteta Republike Hrvatske. U obrani grada Osijeka angažirana je snagama jačine jedne pješačke bojne i malobrojnim topničkim postrojbama.

U obrani Vinkovaca ključnu ulogu odigrale su postrojbe u obrani sela Nuštar, u kojoj brigada sudjeluje sa jednom pješačkom bojnom.

U obrani grada Vukovara do njegovog zauzimanja od strane JNA neprekidno sudjeluje jedna bojna 3. gbr. U vrijeme najžešćih napada na Vukovar u studenom 1991. godine postrojba sa snagama jačine dviju pješačkih bojni pokušava izvršiti proboj okruženja Vukovara. 13. studenog 1991.godine posljednji pokušaj proboja za Vukovar. Prvi puta tijekom Domovinskog rata sudjeluje cijela brigada u akciji, do tada sudjelovanje bilo po bojnama i taktičkim grupama.

U srpnju i kolovozu 1991. godine 3. gardijska brigada provodi vojna djelovanja tijekom obrambenih aktivnosti u Baranji kao i na ratištima zapadne Slavonije. Tijekom 1992. godine cijela 3. gardijska brigada angažirana je u operacijama na vinkovačkom bojištu, a kasnije 1993. godine njeni pripadnici sudjelovali su u operaciji „Maslenica" kao i operaciji „Bljesak" 1995. godine.

Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika. Nažalost, njih 369 je poginulo, 1088 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima. Brigadom su zapovijedali Ivo Petrinović, Stjepan Vukovac, Ivan Basarac, Josip Zvirotić, Mladen Kruljac te Marko Leko.

Facebook Twitter Instagram