Vijesti

40 godina uspjeha izložbe 'Ribe plivaju leđno'

 'Ribe plivaju leđno' naziv je izložbe koja je jučer otvorena u Muzeju Brodskog Posavlja.

No, to nije njeno prvo otvorenje. Naime, ova je izložba nastala prije 40 godina na inicijativu mladih brodskih karikaturista i umjetnika koji su raspisali natječaj sa temom zaštite prirode i ekologije, a nakon što izložba doživjela izdanje i na nacionalnoj razini, proširila se i daleko izvan granica tadašnje države te poprimila međunarodni karakter.

Veliki je to uspjeh brodske kulture, istaknuo je ravnatelj muzeja Hrvoje Špicer, a složila se i viša kustosica Danijela Ljubičić Mitrović koja je osobno radila na selekciji karikatura, postera i ostalih umjetničkih djela za ovo izdanje bogate izložbe koja ukupno broji preko 300 djela.

Njih je muzeju poklonio Antun Toni Bartek, jedan od autora i osnivača tadašnjeg umjetničko-kulturnog pokreta, koji se s nostalgijom prisjetio tih dana i entuzijazma s kojim su stvarali. Izložba je prekinuta tijekom rata, a Bartek ističe da su mnogi sudionici njihova tadašnjeg kruga danas mogli biti nositelji javnog i kulturnog života grada, da ih u tome nisu omela ratna zbivanja. Zato je istaknuo veliki ponos i sa posebnim žarom se posvetio pisanju o ovom kulturnom fenomenu.

Bartek je dodao da se društveno poimanje satire uvelike promijenilo jer prije 40 godina nije bilo tiskovine koja nije imala dio posvećen humoru, dok se danas karikatura može naći samo u jednim dnevnim novinama.

Najvažnije je bilo ne uvrijediti politiku, no bilo je posebno umijeće kritizirati, a da onaj koga se kritizira to ni ne razumije, pojasnio je. Danas- kritika ne postoji.

Sudionik tadašanjeg postava izložbe bio je i Stanislav Ferić koji se i danas bavi umjetnošću, a ovom se prilikom također prisjetio žara s kojim se radilo i djelovalo tada u Slavonskom Brodu. A koliki su utjecaj ti mladi ljudi ostavili na život jednog grada, govore i njegove ulice, jer je upravo na njihovu inicijativu napravljena šetnica uz Savu, posađeno brojno drveće i još mnogo toga.

03.07.2020 09:24:00

Facebook Twitter Instagram