Vijesti

70 GODINA EUROPSKE UNIJE!

Europa danas obilježava 70. obljetnicu Schumanove deklaracije, prvog političkog dokumenta na temelju kojeg je započet proces europskih integracija, u vrijeme kada se suočava s jednim od najvećih izazova  od kraja Drugog svjetskog rata, zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

Na današnji dan, 9. svibnja 1950. tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predložio je stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, koja je osnovana manje od godinu dana kasnije, 18. travnja 1951. godine. Cilj ove zajednice je bio učiniti novi rat između povijesnih protivnica Francuske i Njemačke "ne samo nezamislivim, nego i materijalno nemogućim".

Ideja je izvorno bila Jeana Monneta, francuskog političara i poslovnog čovjeka, za koju je Schuman preuzeo političku odgovornost.  Schuman je u toj deklaraciji predložio postupni pristup koji će voditi sve tješnjoj integraciji.

U telefonskom razgovoru za Radio Slavoniju, čestitku je slušateljima uputio hrvatski zastupnik u Europarlamentu, Tonino Picula.

09.05.2020 10:31:12

Facebook Twitter Instagram