Vijesti

8. Čobanijada u Velikoj Kopanici

U subotu, 28.kolovoza je u Velikoj Kopanici održana 8. čobanijada!

Lovci udruženi u Lovački savez Brodsko-posavske županije su, uz pomoć domaćina, lovačkog društva Vir organizirali osmo tradicionalno natjecanje u kuhanju lovačkog čobanca, odnosno čobanijadu.

Niti kiša koja je tih dana neumorno padala nije uspjela omesti lovce u svom naumu. Jedino je postigla to da je cijela manifestacije preseljena iz kopaničkog parka, u šatore ispred zgrade općine za koje se pobrinula općina Velika Kopanica.

"Za najbolji čobanac najbitnije je imati dobro meso i to više vrsta mesa divljači - divlje svinje i srnetine u kombinaciji s junetinom i domaćim svinjskim mesom...", kaže Zvonimir iz Slobodnice, član Lovačkog društva Petnja iz Sibinja. "Dobra domaća paprika, meso, začini umjereno, jaka vatra i oko tri  sata kuhanja - to je najvažnije za dobar čobanac", dodaje Nikola iz Starog Toplja, član garčinske Lovačke udruge Kuna.

Nimalo lak posao nisu imali načelnik Općine Velika Kopanica Ivan Meteš, poznai gastromajstor Josip Antolović iz Beravaca, te novinar i prehrambeni tehnolog iz Požege Dražen Krstanović, ali nakon više od sat vremenja ocjenjivanja, promišljanja i predomišljanja, odlučili su koji je čobanac bio najbolji.

Valja istaknuti da je sudačka odluka donešena "na slijepo", naime nisu znali koji je čobanac pripremila koja ekipa - imali su samo redne brojeve.

Uz sve prisutne lovce, titulu najboljeg čobanca osvojila je lovkinja Mirjana Josipović - lovkinja i članica Lovačkog društva Vir. "Ja mislim da je za okus presudna dobra domaća paprika i naravno meso divljači, a najvažniji sastojak je dobra volja za kuhanje", rekla je Mirjana, priznajući da je očekivala pobjedu i da joj je pomogao iskusniji suprug Ivan.

I ove je godine Čobanijada županijskog Lovačkog saveza imala humanitarni predznak, a kome će prikupjene donacije od prrodanih porcija čobanca dodijeliti, odlučit će izvršni odbor Lovačke udruge Vir. Dadajmo i to da je drugo mjesto osvojila Lovna udruga Posavina iz Svilaja, a treće Lovna udruga Fazan iz Gundinaca.

 

29.08.2021 12:19:33

Facebook Twitter Instagram