Vijesti

Antolović prvak, Kitanović treći na prvenstvu Hrvatske u kuhanju fiša

Proteklog je vikenda u Belom Manastiru održano 1. Državno prvenstvo u kuhanju fiš paprikaša i 40. Regionalno prvenstvo Baranje. Riječ je o najvećoj hrvatskoj fišijadi, na kojoj se kuhalo u čak 250 kotlića, koliko je iznosio i službeni maksimum za prijavu. Domaćini ove dvije iznimne manifestacije bili su grad Beli Manastir, Turistička Zajednica Baranje, te Osječko-baranjska županija.

Tim Turističke zajednice Brodsko–posavske županije na državnom prvesntvu predstavljali su prekaljeni majstori fiša, dugogodišnji sudionici različitih gastro natjecanja, Josip Antolović iz Beravaca i Josip Kitanović iz Velike Kopanice. Ne samo da su opravdali ukazano povjerenje, nego su našoj županiji donijeli dva mjesta na pobjedničkom postolju.

Josip Antolović iz Beravaca tako je postao državni prvak, drugoplasirani je Kristijan Kuna iz Belišća, a Josip Kitanović iz Velike Kopanice je osvojio treće mjesto. Josipa Antolovića posjetili smo u njegovim rodnim Beravcima. Evo što nam je rekao novi državni prvak, Josip Antolović - Osjećaj je malo nestvaran, još uvijek nisam svjestan da sam to ja, da sam postao državni prvak. Hvala turističkoj zajednici županije koja nas je tamo poslala. Mislim da smo ja i Josip Kitanović, koji je bio treći, osvjetlali obraz našoj županiji u punom sjaju. Nije bilo lako, kuhate pred kamerama, svi vas gledaju, imate malu tremu. Ako znate, znate, idemo maksimalno jednostavno, vraćamo se iskonu, riba, luk, sol, paprika… Nagrade su izuzetno bogate, televizor, kotlovina velika, kotlić, par paketa Podravke.-

Josip Kitanović iz Velike Kopanice, osvojio je treće mjesto – Sretan sam i ponosan, mislim da je ovo izvanredan uspjeh za našu županiju. Moram reći i da je kolega Sever predstavljao Lipik, jer je lani pobijedio kod njih na fišijadi. Moram reći da je u Nardu dan ranije bilo polufinale, tako da je to bilo dodatno filtiriranje pa su u finalu ostali stvarno najbolji majstori. Ne zna se tko je bolji od kojeg.-

Kitanović nam je rekao što majstori fiša posebno cijene kod natjecanja, kako se podiže ugled i renome manifestacije - Važno je da majstori poslije uzorkovanja komisije imaju pristup ocjenjenim fiševima, da se vidi kakav je koji fiš, da se uvjere što je komisija ocijenila, da se vidi u čemu je tko pogriješio. U tom će slučaju uvijek doći, a s njima i publika, mediji i pokrovitelji.-

Stručnu komisiju, koja je ocjenjivala fiš, činili su predstavnici Hrvatskog kuharskog saveza na čelu s Ivanom Đukićem predsjednikom Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, Zlatko Sedlanić, gastropromotor Podravke i član Časnog suda Hrvatskog kuharskog saveza, te Andrej Kristek, potpredsjednik Udruge, strukovni učitelj kuharstva i mentor Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Recimo i da je na 40. prvenstvu Baranje, stručna komisija,  na čijem čelu je bio vlasnik Kovač čarde Arpad Šipec, najboljim fišem ocijenila onaj koji je pripremio Zoran Toprek iz Kneževih Vinograda. Drugi je bio Franjo Ivić iz Darde, a treći Sava Rauški iz Belog Manastira.

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija