Vijesti

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Vjernici muslimanske vjeroispovijesti danas obilježavaju najveći islamski blagdan Bajram. Tim je povodom Husret Hasanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Slavonskom Brodu uputio poruku:

Nakon što smo trideset dana ostavljali hranu, piće i ostale tjelesne prohtjeve, a u istih tih trideset dana smo hranili i napajali naše duše, dolazi nam najveći islamski blagdan, Ramazanski bajram.

Uzvišeni Gospodar  nas je nagradio ramazanom. U tome mjesecu su se naša srca smirila i usidrila u veličanju Božjeg imena.

U ramazanu smo očvrsnuli, obnovili snagu i sastali se sa sobom, sa svojim vrlinama i manama.

Iz našeg ramazanskog susreta sa sobom, iz, kako Poslanik islama Muhammed, neka je na njega Božji mir, kaže,  izašli smo sa saznanjem da naša duhovna borba ne prestaje, da nam stalno i uvijek valja na nju misliti i biti joj posvećeni. Bajram dočekujemo kao vjerničku radost, kao nagradu za naš ramazanski trud.

Bajram je ushićenost naših duša, blagost naših srca, širina naših ruku kojima dočekujemo naše prijatelje.

Bajram dočekujemo osokoljeni snagom naše vjere i ohrabreni njezinim ljepotama, čvrsti u uvjerenju da samo na tome putu možemo postići uspjeh i na ovome prolaznom i često slatkom i varljivom svijetu, ali isto tako i na budućem, vječnom svijetu.

Postavimo sebe kao mjeru odnosa prema drugima, poželi drugome ono što želiš samome sebi, ne pomišljaj o drugome ono što ne bi pomislio o sebi, ako poželiš  njegovu pomoć – upitaj ga, a ako on zatraži tvoju pomoć – pomozi mu. Nemoj skrivati dobro od drugoga, jer onda ni on neće skrivati dobro od tebe. Budi oslonac drugome, pa će i on tebi oslonac biti. Pored glavnih Božjih naredbi, Bogu  je najdraže djelo da čovjek obraduje drugoga. Ako naumiš da govoriš o manama drugoga, sjeti se svojih vlastitih nedostataka. Najbolje vrline su da obnoviš prekinutu vezu, naročito rodbinsku, da daruješ i onoga ko te je uvrijedio, da oprostiš i onome ko ti je nepravdu učinio. Vjernost obogaćuje, a izdaja osiromašuje.

Gospodaru naš, primi od nas naša djela koja činismo u Tvoje ime, ujedini naša srca u ljubavi prma Tebi, smiluj nam se i oprosti nam naše grijehe, podari Svoju uputu, milost i oprost  našim prvacima koje vode naše društvo, bolesnima podari zdravlje...Gospodaru naš, ako mi zaboravimo na Tebe, nemoj Ti zaboraviti na nas, tako ti Tvoje neizmjerne milosti u ovome velikome danu!

U ime Islamske zajednice Slavonski Brod, a i u svoje osobno ime, svima koji obilježavaju dane Bajrama želim čestitati riječima:

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!!

Husret Hasanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Slav. Brod

 

 


Facebook Twitter Instagram