Vijesti

Betlehemsko svjetlo stiglo u Brodsko-posavsku županiju

Uoči božićnih blagdana, Brodsko-posavsku županiju posjetili su mladi izviđači Izviđačke udruge „Porječje –Mihaljevica" iz Slavonskog Šamca u pratnji načelnika te općine Branislava Milinovića. Sa sobom su donijeli i Betlehemsko svijetlo što je ujedno i prvi put da ono dolazi u zgradu županijske uprave. Uz lijepe blagdanske želje i čestitke uručili su ga zamjenicima župana Damiru Mirkoviću i Stjepanu Bošnjakoviću.

Inače tradicija prenošenja Betlehemskog svijetla započela je 1986. godine u Austriji, a od 1992. prakticira se i u Republici Hrvatskoj. Na prvu nedjelju došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu upali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, izviđači drugih zemalja prenose betlehemsko svjetlo mira u svoje zemlje. 

Hrvatski sabor tradicionalno je pokrovitelj Betlehemskog svjetla mira, a i ove godine članovi Saveza izviđača Hrvatske organizirali su dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku te ga, ispred zagrebačke Katedrale, uručili predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, a on ga je predao rektoru zagrebačke katedrale mons. Josipu Kuhtiću.

Betlehemsko svjetlo će tijekom ovih blagdana krasiti predvorje zgrade županijske uprave i biti dostupno svim našim građanima koji ga žele prenijeti i u svoje domove.

Facebook Twitter Instagram