Vijesti

Blagdan je Velike Gospe - proslave u Brodsko posavskoj i Požeško slavonskoj županiji

Blagdan je Velike Gospe, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, državni blagdan na koji diljem Hrvatske vjernici hodočaste u marijanska svetišta. Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Velika Gospa ima dugu tradiciju slavljenja na području Brodsko posavske županije, u marijanskim svetištima i prošteništima.

U župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu misna slavlja su u 6.30 u 8.30, u 10.30 i u 18.30 sati. Tijekom svečanog misnog slavlja s ophodom u 10.30 sati, koje će predvoditi fra Danijel Rajić, župnik u Dobrinju – Sarajevo, svoje prve redovničke zavjete položit će s. Marija Pia Jurić iz Župe Bistrica pored Žepča (BiH), uršulinka.

Župa Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju nedaleko Slavonskog Broda ove godine obilježava 25 godina djelovanja, stoga su posebno svečani bili ovogodišnji Velikogospojinski dani. Na sam blagdan u četvrtak 15. kolovoza, misna slavlja su u 8, 10.30,  17 i 19 sati. Središnja proslava srebrnog jubileja 25 godina djelovanja župe je pod misnim slavljem u 10.30 sati, koje će predvoditi mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki.

U mjestu Garčin na blagdan je u 15 sati blagoslov hodočasnika i procesija od župne crkve do svetišta na Grabovcu. Od 16 sati molitva je krunice i prilika za ispovijed. Svetu misu u 17 će sati predvoditi  don Vladislav Mandura, vojni kapelan u Đakovu. 

Kloštar kraj Slavonskoga Kobaša, jedno je od najstarijih prošteništa Majke Božje u Požeškoj biskupiji. Na svetkovinu Velike Gospe tu hodočaste brojni vjernici iz požeške i drugih biskupija, te vjernici iz bosanskih župa.

Velika Gospa proslavlja se i u svetištima u susjednoj Požeško slavonskoj županiji; primjerice, već tradicionalno tradicionalnim euharistijskim slavljem u Eminovcima gdje se  se očekuje veliki broj vjernika, te u svetištu Majke Božje u Voćinu. 

Facebook Twitter Instagram