Vijesti

Blagdan je Velike Gospe - svečane proslave diljem zemlje

Blagdan je Velike Gospe, odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije. Deseci tisuća vjernika hodočaste u mnogobrojna marijanska svetišta. Svete mise, drugu godinu pod posebnim epidemiološkim mjerama i preporukama, služe se od rane zore.

Mariji u čast u Hrvatskoj su posvećena tisuću 162 vjerska objekta i osam katedrala.

Među najpoznatija svetištra pripadaju: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Velika Gospa ima dugu tradiciju slavljenja na području Brodsko posavske županije, u marijanskim svetištima i prošteništima: u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, zatim župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju nedaleko Slavonskog Broda u kojoj se uoči blagdana održavaju Velikogospojinski dani. Kloštar kraj Slavonskoga Kobaša, jedno je od najstarijih prošteništa Majke Božje u Požeškoj biskupiji. Na svetkovinu Velike Gospe tu hodočaste brojni vjernici iz požeške i drugih biskupija, te vjernici iz bosanskih župa.

Velika Gospa proslavlja se i u svetištima u susjednoj Požeško slavonskoj županiji; primjerice, već tradicionalno tradicionalnim euharistijskim slavljem u Eminovcima gdje se  se očekuje veliki broj vjernika, te u svetištu Majke Božje u Voćinu. 

15.08.2021 07:16:00

Facebook Twitter Instagram