Vijesti

BRANKO SABO: ZA DOM SE TREBA PRIJAVITI PRIJE MIROVINE

Na današnji se dan u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan starijih osoba. Odluku o obilježavanju ovog dana donijela je Glavna skupština Ujedinjenih naroda još 14. prosinca 1990. godine, s ciljem jačanja podrške osobama starije dobi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu živi približno jedna milijarda ljudi u dobi iznad 60 godina, a daljnja predviđanja ukazuju i na porast tog broja. Hrvatsko stanovništvo prosječno je staro 43,4 godine te spadamo u jednu od najstarijih nacija Europe. U 2019. godini smo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, imali oko 845.500 osoba starijih od 65 godina.
 
Upravo povodom Dana starijih osoba razgovarali smo s Brankom Sabom, pročelnikom brodsko-posavskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu srkb i hrvatske branitelje, koji nam je ispričao kakva je situacija po pitanju domova za starije i nemoćne u našoj županiji:
 
- Mi u Brodsko-posavskoj županiji imamo Dom za starije i nemoćne u svom suvlasništvu, jer se kao lokalna zajednica brinemo o starijim osobama. Brinemo se o njihovom smještaju, da im je ugodno, toplo, da imaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Što se tiče privatnih domova, koji udomljuju starije osobe, tu mogu reći da imamo na području županije 40-ak takvih domova u koje je smješteno oko 600 osoba, a oko 300 osoba imamo smješteno u Domu umirovljenika Slavonski Brod s izdvojenom jedinicom u Novoj Kapeli.
 
Trenutno je u tijeku energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe u Ulici kraljice Jelene:
 
- Svakako da će energetska obnova utjecat na poboljšanje uvjeta stanovanja. Prvo će Dom imati smanjene troškove grijanja - po zimi će trebati manje energije da se zagrije, po ljeti će biti ugodnije jer neće biti toliko vruće unutra. S druge strane, obnovljene su i tende, zamijenjeni su prozori, tako da je kompletno bolja izolacija što se tiče tog doticaja s vanjskom površinom. Sama obnova bit će završena, po planu, do kraja ove godine. Što se tiče većine građevinskih radova, mislim da će oni tijekom listopada biti uglavnom završeni, a onda nam preostaju još poslovi unutarnjeg uređenja.
 
Za kraj, pročelnik Sabo još je jednom apelirao na starije građane da na vrijeme počnu razmišljati o domovima kako na svoje mjesto ne bi morali dugo čekati:
 
01.10.2021 13:05:00

Facebook Twitter Instagram