Vijesti

Brođani Drago i Zvjezdana Marijić skuhali najbolji fiš paprikaš u Ruševu

U organizaciji Udruge 'Put istina i život' jučer je u Ruševu održana prva 'Išijada', gastronomsko-turistička manifestacija kojom organizatori žele vratiti život u ovo malo, pitomo selo, rekao nam je predsjednik udruge Zdravko Brnjarski – Ovakvih manifestacija baš nema, pa smo mi odlučili napraviti nešto drugačije, na sve su strane fišijade, čobanijade… Za prvi put smo više nego zadovoljni, planiramo od ovoga napraviti tradiciju. Sama udruga je osnovana prije dvije godine, trudimo se obilježiti naš kraj, podigli smo spomenik hrvatskim žrtvama iz 2. Svjetskog rata, da se ne zaboravi.-

 

Za dobar iš paprikaš treba dobra koka, koja je do jučer trkala po dvorištu, ako već nema pijetla. Puno povrća i to je to… na starinski. To je jedno pomalo zapostavljeno tradicijsko  jelo. Inače se paprikaš kuha od mladih kopuna i mlade guske, u ljeto, u vrijeme kad se vršilo i radilo u polju.-

 

Pobjednici prve 'Išijade' su Drago i Zvjezdana Marijić iz Slavonskog Broda. Drago voli kuhati, ali rijetko ide na natjecanja – Rijetko idem na natjecanja, u stvari bio sam jednom drugi na Švarglijadi u Starom Petrovom Selu. Tajna iš paprikaša je u dobrom piletu i dobroj čorbi, a i drva moraju biti dobra. Morate imati bagrema, hrasta. Iš paprikaš bi trebao biti od pijetla, ali može i koka. To je super jelo, da ga češće jedemo bili bi svi zdraviji. Supruga i ja smo došli, nagovorili su nas kumovi.-

 

U sklopu 'Išijade' održano je natjecanje u obaranju ruku, te prikaz natjecanja u samostrelu koje su predvodili Brođani Željko Tijan i Oliver Mofardin, državni reprezentativci i svjetski prvaci.

 

Facebook Twitter Instagram