Vijesti

Brođani uživali u baletnom spektaklu na 16. Danima plesa

 U čast prvoj hrvatskoj primabalerini Miji Čorak Slavenskoj, već tradicionalnu četvrtu godinu za redom, brodska je publika uživala u nastupu četiri hrvatska nacionalna baletna ansambla. Time su Brođani imali jedinstvenu priliku vidjeti baletne umjetnike iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke u istoj večeri na istim pozorišnim daskama. Događaj je to jedinstven za Slavonski Brod, baš kao i sama Mija Čorak Slavenska čiji se život i djelovanje obilježavaju ovom cjelotjednim plesnom manifestacijom pod nazivom "Dani Mije Čorak Slavenske".

U gotovo u potpunosti ispunjenoj Kazališno koncertnoj dvorani "Ivana Brlić Mažuranić", Osječani su se publici predstavili s Arapskim plesom iz baleta Orašar te isječkom iz baletne predstave Fortuna. Plesači zagrebačkog HNK predstavili su se s koreografijom Lascia ch'io painga, dok se Rijeka predstavila s ulomcima iz predstave Rossini cards. Možda najveće oduševljenje publike izazvao je splitski baletni ansambl koji se predstavio s bijelim baletima: Pas de deuxom na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog te Pas de troisom iz baleta Gusar.

Možda najbolji komentar ovog jedinstvenog susreta dala je Maša Kolar, ravnateljica riječkog baletnog ansambla: „Želim pohvaliti organizatora da ustraje na ovoj manifestaciji, mislim da je bitno za našu kulturnu inteligenciju da se u ovim danima ponovo spominje ime Mije Čorak Slavenske koja je bitna za umjetnost uopće a naročito za balet. Osim njezine neosporive karizme i talenta te karijere izvan naših prostora, čini mi se zanimljivim da se već prije 100 godina zauzela za svoju struku, tražila je povišicu i zbog toga bila izbačena s dasaka HNK. Ni nakon sto godina nije se puno promijenilo u vrednovanju naše struke. Upravo zbog toga njezina bi se pojavnost i dalje trebala nastaviti slaviti".

Dani Mije Čorak Slavenske nastavljaju se i u ponedjeljak, 25. veljače, predstavom Zagrebačkog plesnog ansambla ESC ROOM, koja će se održati u Kazališno koncertnoj dvorani s početkom u 19:30 sati.

Plesni tjedan zatvorit će se kako je i počeo – nastupima onih najmlađih. Tako nas u utorak, 26. veljače u 17 sati očekuje smotra školskih plesnih skupina pod nazivom "Radost pokreta".

Ulaz je slobodan za obje predstave.


24.02.2019 11:51:00

Facebook Twitter Instagram