Vijesti

Brodski tamburaški orkestar slavi 10 godina djelovanja

U povodu desete obljetnice djelovanja večeras u 19 i 30 u Kazališno koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić koncert je Brodskog tamburaškog orkestra. 

Osnivanjem Brodske udruge tamburaša, u kolovozu 2007. godine, rodila se ideja o osnivanju gradskog tamburaškog orkestra. Ubrzo, održana je i prva proba u Kapelanovom stanu u brodskoj Tvrđavi, nakon koje je uslijedio i prvi nastup u rujnu 2007. godine. 

Nedugo zatim, orkestru je omogućen radni prostor u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić u kojem će organizirati probe i nastaviti svoj rad, a pod okriljem Centra za kulturu mijenja ime u Brodski tamburaški orkestar. 

U prosincu iste godine sudjeluje na Večeri poezije i šansone održanoj u Kazališno-koncertnoj dvorani, a sljedeći nastup održan je u veljači 2008. godine na zabavi koju je organizirala matična Brodska udruga tamburaša u Slavonskom restoranu. 

Kao veliko priznanje za dotadašnji rad, orkestar dobiva poziv za sudjelovanje na 3. Šokačkoj rapsodiji, u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Slijede iscrpne pripreme za audiciju koja je održana sredinom travnja 2008. godine. U oštroj konkurenciji (preko 260 prijavljenih tamburaša) orkestar postiže pravi uspjeh jer 22 Brođana tako postaju dio simfonijskog tamburaškog orkestra koji broji 120 najboljih glazbenika na tamburi u Hrvatskoj! Orkestar djeluje pod ravnanjem dirigenta Damira Butkovića i trenutno broji 28 članova starosne dobi od 14 do 55 godina.

Na repertoaru orkestra su skladbe folklornog, starogradskog, zabavnog i klasičnog izričaja. Orkestar je ugostio i nekoliko vokalnih solista s područja grada i županije, a suradnja na kulturnim i društvenim razinama i dalje se nastavlja.

 

Facebook Twitter Instagram