Vijesti

Brodsko ekološko društvo organizira projekcije filmova o Gajni

U okviru projekta JEKA! Jačanje eko-aktivizma za hitnu klimatsku akciju, Brodsko ekološko društvo-BED prikazuje kratke filmove "Gajna - borba za prirodu, klimu i ljude", te "Energija smo mi" u Gradskoj knjižnici Slavonskog Broda u utorak, 29.11. u 18.00 sati..

U svjetlu klimatske i energetske krize bitno je raditi u zajednicama na postizanju energetske i prehrambene neovisnosti. "Energija smo mi" (We, the power, 30 min) prikazuje primjere iz Njemačke, Španjolske i Velike Britanije u kojima građani udruživanjem utiru put obnovljive energije i grade zdravije, financijski stabilnije zajednice.

Film o Gajni u 10 minuta predstavlja 33 godina najvažnijih borbi kako bi Gajna u Brodsko-posavskoj županiji (p)ostala zaštićeno i prirodno vrijedno područje na kojem ljudi iz zajednice zajedno odlučuju.

Nakon projekcije održat će se razgovor zajedno s volonterskom grupom Brodskog ekološkog društvaBED-a u sklopu kampanje Borba za Gajnu, borba za prirodu i klimu! i predstaviti rezultati projekta. U sklopu Zelene knjižnice i suradnje s Gradskom knjižnicom SB u zeleni kutak bit će postavljene i dvije nove brošure. Brošuru "Kuća nam gori - utjecaji klimatskih promjena u Hrvatskoj napravila je Zelena akcija u sklopu projekta JEKA!.

U drugoj publikaciji radi se o fiktivnim narativima koji opisuju kako bi mogao izgledati život u našim gradovima, uključujući i Slavonski Brod kroz desetak - dvadesetak godina i to u dvije oprečne budućnosti - one koja se razvila u negativnom smjeru te one koja se razvila u pozitivnom smjeru. Publikaciju naziva „2030. – Priče iz budućnosti četiri grada“ stvorili su uz sudjelovanje BED-a partneri u projektu METAR do bolje klime (Mreža za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj) koja okuplja predstavnike organizacija civilnog društva, javne uprave, znanstvenoistraživačke institucija, s ciljem zajedničkog djelovanja. U slučaju potrebe za više informacija možete se javiti na mail bed@bed.hr. Program završava oko 19.30.

Projekt JEKA! Jačanje eko-aktivizma za hitnu klimatsku akciju je financiran iz Programa ACF-a - Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (kroz financijske mehanizme EGP-a). Podržan je sa 149.850,00 EUR-a financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Brodsko ekološko društvo-BED i ne odražava nužno stavove država donatorica, ni Upravitelja Fonda (ACF Hrvatska)

25.11.2022 13:39:23

Facebook Twitter Instagram