Eu projekt

Budućnost Europe

 Novinari Radio Slavonije i ovog su tjedna posjetili plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, kako bi slušateljima približili zbivanja.

Jedna od vodećih tema bila je budućnost Europe, pa je tako finski premijer Juha Sipila održao debatu sa zastupnicima na ovu temu. Jean Claude Juncker tako se osvrnuo na zajednički rad protiv klimatskih promjena rekavši kako su još u studenom u Finskoj raspravljali da se sazove sastanak na vrhu Arktičkog vijeća kako bi se Arktik našao na vrhu programa finskog predsjedanja Europskom unijom. Juncker je također kazao kako bi za to vrijeme želio da se produbi financijska unija i ojača tržište kapitala. 

Što se tiče očekivanja od finskog predsjedanja, Juncker je naglasio kako očekuje napredak u tom periodu te kako će Finskoj biti zahvalan ako poradi na tim pitanjima i provede mehanizam stabilizacije kako bi se što lakše zajednički borili protiv vanjskih gospodarskih šokova. Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke koji je Sipili poručio kako su travanj i svibanj ključni trenuci za Europski uniji, te dodao kako mu je Helsinki i osobno važan.

Sve su to važne teme jer će Finska Europskom unijom zasjedati u triu sa Rumunjskom i Hrvatskom, koju to očekuje 2020. godine, a bila je to 16. debata o budućnosti Europe.

Da je demokracija jedan od temelja EU, pokazuje i rasprava o borbi protiv napada na zastupnike i demokratske institucije i sisteme. Također je bilo govora i  o vladavini prava u Mađarskoj, a o nekim temama razgovarali smo sa zastupnicom Željanom Zovko. Jedna od tema je i dalje aktualni Marakeški sporazum na kojemu je i sama radila, stoga je pojasnila kako se on fokusira na migracije, a osobno je uvidjela da je migrantska kriza u začetku i da se tome mora konstruktivno pristupiti.

Pitanje pregovora o Globalnom kompaktu trebalo je dati odgovor kako doskočiti problemima s migracijama, Zovko je objasnila.

Također smo se ovoga puta susreli sa zastupnicom Dubravkom Šuicom koja se angažirala oko upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, što je jedno od gorućih pitanja u Hrvatskoj, obzirom da brojni oboljeli od multiple skleroze sve češće istupaju u javnost sa zahtjevom da im se olakša njihovo fizičko stanje. Šuica je izvjestiteljica za Rezoluciju i usmeno pitanje o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, pa je tako pozvala na bolju regulaciju i bolju informiranost građana- Ta je tema izazvala veliku pozornost naših građana, a istovremeno postoji bojazan da bi se konoplja zlorabila. Nadam se da radimo u pravom smjeru i da u tom smjeru idu i hrvatske institucije poput Vlade i Ministarstva zdravstva.

 

Emisija je emitirana 1.veljače u 16 sati.

 

01.02.2019 13:23:38

Facebook Twitter Instagram