Vijesti

Cernička Udruga voćara i vinogradara organizira manifestaciju Sačuvajmo stare sorte

Udruga vinogradara i voćara Cernika s partnerima: Ministarstvo poljoprivrede, Brodsko-posavska županija, LAG Zapadna Slavonija, Udruga Živa Zemlja i OPG Hudolin, pod pokroviteljstvom Općine Cernik, u subotu, 1. ožujka organizira stručno-edukativnu manifestaciju Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2019.“. 

Riječ je o razmjeni plemki starih sorti voća, vinove loze, šumskih voćkarica i sjemenja starih sorti povrća, začinskog i ljekovitog bilja. Za ovaj skup vlada veliko zanimanje zaljubljenika u stare sorte iz cijele Hrvatske. Dolaze i gosti - voćari, stručnjaci i znanstvenici iz BiH, Njemačke, Slovenije i Srbije, možda i Italije koji će sudjelovati na tribini „Važnosti očuvanja starih sorti“.

Zahvaljujući zauzimanju Udruge i suradnika na spašavanju i čuvanju starih sorti, Cernik je postao prepoznatljiv diljem Hrvatske, pa i izvan granica. Ove godine iz Cernika kreće i veća akcija suradnje sa školama kojima će kao organizatori pokloniti sadnice starih sorti voća. Poklonima ćemo razveseliti 12 osnovnih škola i jednu srednju školu. Žele na taj način potaknuti i najmlađe na sadnju i čuvanje tog tradicijskog blaga, voća koje je otpornije na bolesti i štetnike i koje se može uzgajati bez prekomjerne zaštite kemijskim sredstvima i mineralnim gnojivima.

 

Usporedno s akcijama očuvanja starih sorti Udruga zauzima se za preradu plodova. Lani su nabavili sušaru, u planu je i nabava postrojenja za proizvodnju prirodnih sokova, odnosno planiraju uređenje i opremanje manjeg pogona koji bi im omogućio finalizaciju proizvodnje i izlazak s njima na tržište.

 

Prošle godine Odboru za poljoprivredu Hrvatskoga sabora pripremili su širi radni materijal u kojemu su uz pomoć voćara-čuvara prirode, stručnjaka i znanstvenika s nizom konkretnih prijedloga sugerirali održavanje tematske sjednice na kojoj bi se raspravilo o statusu očuvanja starih sorti, ali i statusu njihovih čuvara koji godinama nesebično istražuju, sade i čuvaju od propadanja i izumiranja.

 

28.02.2019 14:48:07

Facebook Twitter Instagram