Vijesti

'Da se ne zaboravi'

 Jučer se u prostorima Gradske knjižnice održala promocija zbirke pjesama 'Da se ne zaboravi', u organizaciji i izdanju Županijskog vijeća srpske manjine Brodsko-posavske županije. 

Predsjednik vijeća Dušan Nogić tom je prilikom kazao kako izdavaštavo spada u okrug djelatnosti vijeća, no kako dosad nije bilo dovoljno financijskih sredstava za takve projekte, no kroz natječaje ministarstva došlo je do izdavanja zbirke pjesama. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije tako je sufinanciralo projekt, uz županijske prihode za redovite aktivnosti.

Nogić je  podsjetio na pjesnika Branka Radičevića koji je u Slavonskom Brodu imao svoju ulicu, pa čak i bistu. -Međutim, taj čovjek je izbrisan iz ovoga grada, zaboravljen. Mislim da se olako ne bi trebali odricati svojih najboljih sinova.- kazao je Nogić, te podsjetio i na Grigora Viteza. 

Zbirka je izdana na ćirilići, a Nogić je kazao kako su se mnogi njegovi sunarodnjaci odrekli svoje vjere, kulture, a dobrim dijelom i svoga pisma-Pa ovaj puta želim djelovati i na njihovu svijest, ako žele živjeti kao ljudi, da se ne odriču onoga što su stekli svojim rođenjem.

'Da se ne zaboravi', zbirka je pjesama lokalnih autora, a na pitanje hoće li biti izdana i na latinici, Nogić je izgovorio da bi to volio, no kako ne bi bilo zgorega da neki nauče i ćirilicu, staro hrvatsko pismo- Znamo da su na ćirilici objavljeni vrlo značajni povijesni dokumenti koji se i danas čuvaju u muzejskim zbirkama.

Rada Sebastijanović jedna je od autorica objavljene poezije- Bilo bi mi drago da ljudima damo poticaj da je kultura nešto što uvijek može sjedinjavati, a ne da pravimo razlike, jer mi smo svi ovdje živjeli, radili, studirali, svoju djecu ovdje rodili, tako da je jako teško i gadno kada čovjek na kraju razmišlja smije li koristiti svoje pismo, govoriti svojim jezikom.

 

Facebook Twitter Instagram