Vijesti

Dan logora Stara Gradiška: Svjedok hrvatske povijesti

U Staroj Gradiški u Brodsko posavskoj županiji svečano je u subotu obilježen dan logora Stara Gradiška. Cjelokupan program obilježavanja održavao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Kako su izvijestili organizatori, predstavnici općine i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, logor Stara Gradiška svjedok je bolnog dijela hrvatske povijesti koji i danas podsjeća na stradanja hrvatskih branitelja i civila. Krajinski su ga zapovjednici uz pomoć JNA u Domovinskom ratu koristili za zarobljavanje Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva Zapadne Slavonije.

Logor je zatvoren 3. veljače 1992. godine, na dan kada je obljetnica i obilježena, a kroz kroz Staru Gradišku prošlo je 1200 logoraša, od toga 377 zatočenika u 1991. godini. Posljednji zatočenik iz logora je izašao 1. srpnja 1992. godine.

Obljetnicu svake godine organizira Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, u suradnji s općinom, a program je uključivao svetu misu u crkvi sv. Mihovila, zatim polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-ploče logora ratnih zarobljenika iz Domovinskog rata, komemoraciju žrtvama logora Stara Gradiška te predstavljanje knjiga “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine” autora Vlade Radošića i “Svjedočanstva glinskih logoraša” autora Ivana Lipaka

 

Facebook Twitter Instagram