Vijesti

Dan ružičaste vrpce - važnost ranog otkrivanja raka dojke

Liga za borbu protiv raka Brodsko posavske županije i slavonskobrodska Udruga žena operiranih od raka dojke „Nada“ već tradicionalno prve subote u listopadu sudjeluju u humanitarnoj akciji pod nazivom Dan ružičaste vrpce. Njen glavni cilj je upozoriti javnost na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Naime, devedeset posto oboljelih žena može se izliječiti ukoliko bolest otkriju na vrijeme. Ove godine predstavnicima Lige i udruge Nada pridružili su se i volonterke i volonteri Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu.

Rak dojke u Hrvatskoj je prvi po učestalosti među ženama, godišnje je preko 2.300 novooboljelih žena, a nažalost njih više od 800 umre. Prevencija nastanka raka dojke vrlo je ograničena s obzirom na suvremeni način života, ali rano otkrivanje u početnoj fazi bolesti i ispravno liječenje može u 90% slučajeva osigurati izlječenje.

Silvana Bernardić, iz udruge Nada,  napominje kako bi samopregled dojki trebao biti rutina i navika svake žene nakon 25. godine starosti. Jednom godišnje treba obaviti i pregled kod specijalista.. 

Dan ružičaste vrpce je simbolički uvod u Mjesec borbe protiv raka dojke koji se na međunarodnoj razini obilježava tijekom listopada. 

Facebook Twitter Instagram