Vijesti

Dan škole u Sibinju prvi puta u energetski obnovljenom okruženju

U športskoj dvorani Osnovne škole „Sibinjskih žrtava“ jučer je, uz Dan škole i Dan općine Sibinj, održan prigodni kulturnoumjetnički program. Ravnatelj Josip Šišmanović u svom govoru izrazio je zadovoljstvo što se ovogodišnji program odvija u novom ruhu u kojem je škola zablistala nakon provedene energetske obnove, pa je ovo prigoda podsjetiti kako su tekli radovi i koji su ostvareni benefiti.

Škola je obnovljena kroz prekogranični projekt „Inovativnim umom do pametnih škola“ koji se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a proveli Brodsko-posavska županija, Zelena akcija iz Zagreba, Brodsko ekološko društvo iz Slavonskog Broda, Vlada Tuzlanskog kantona i Centar za razvoj i podršku iz Tuzle,koji je bio i nositelj ovog projekta. Brodsko- posavska županija, uz sredstva dobivena Projektom, u sibinjsku školu uložila je milijun i dvjesto tisuća kuna za dodatne radove - od zamjene krovišta, raznih adaptacija pa do ličilačkih radova.

U sklopu projekta izrađena je nova termo izolacija vanjske ovojnice zgrade, postavljeni novi termo ventili te promijenjena stolarija čime su ostvarene značajne uštede.

Škola je u novom energetski obnovljenom izdanju otvorena u svibnju prošle godine, a zamjenik župana Damir Mirković tada je kazao: Došli smo do kraja energetskih obnova na području Brodsko-posavske županije koje provodimo posljednjih godinu dana. Ovo je deseta škola u nizu financirana kroz prekogranični Projekt „Inovativnim umom do pametnih škola". Zahvaljujemo se za izvrsnu suradnju svim partnerima koji nam nisu samo to, nego su i naši prijatelji. Prijavili smo i nastavak ovog Projekta za kojeg se nadamo pozitivnom rješenju. Na škole za koje već imamo ishodovanu projektnu dokumentaciju, instalirali bismo sunčane elektrane. - kazao je Mirković.

Na kraju valja istaknuti kako je zahvaljujući europskom programu prekogranične suradnje škola dobila novu fasadu, krov i izolaciju, a učenici nova znanja kako uštedjeti energiju i razmišljati ekološki.

 

 
20.02.2020 13:00:00

Facebook Twitter Instagram