Vijesti

Danas je počeo Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Treći tjedan u siječnju obilježavamo, sada već 17., Europski tjedan prevencije raka vrata maternice i hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (23. siječnja).

Svim aktualnim kampanjama u Europi, pa tako i u našoj zemlji, nastoji se osvijestiti žene na koji način mogu umanjiti rizik od nastanka raka vrata maternice i educirati ih o svim dostupnim metodama prevencije (cijepljenje protiv HPV-a) i otkrivanja raka u najranijim fazama (redoviti ginekološki pregledi, Papa test, HPV test). 

Zahvaljujući dostupnim i učinkovitim mogućnostima prevencije, za rak vrata maternice, rak dojke i rak debelog crijeva postoje preporuke Vijeća Europske Unije za provedbu organiziranih probira za rano otkrivanje bolesti, te je velik broj zemalja, uključujući i Hrvatsku, donio nacionalne programe za rano otkrivanje ova tri sijela raka. U studenom  2020. Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice prema kojoj bi države trebale pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda te u sljedećih deset godina postići da 90% djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a i 70% žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno probirnim pregledima.

Epidemiološki podaci

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta.

Dok je prema podacima Registra za rak HZJZ-a u rak tijela maternice na četvrtom mjestu po učestalosti oboljevanja od svih slučajeva karcinoma u žena, rak vrata maternice u posljednjih nekoliko godina nije među deset najučestalijih sijela raka u žena. No on je po pojavnosti u žena u dobi od 30 do 39 godina  treći  najčešći rak žena (iza raka dojke i štitnjače).

IZVOR. Hrvatski zavod za javno zdravstvo

 

16.01.2023 12:26:02

Facebook Twitter Instagram