Vijesti

Danas u Sikirevcima otvorenje 2. izložbe čipke

Udruga “Sikirevački motivi”, kao nositelj nematerijalnog kulturnog dobra “Umijeće izrade sunčane čipke – motiva”, u svom desetogodišnjem djelovanju uz pomoć naših dragih prijatelja širom Hrvatske koji su nam omogućili promociju naše čipke na svojim izložbama i Festivalima , postala je dio jedne velike obitelji čipkarstva u Hrvatskoj, koja s ponosom njeguje tradiciju izrade i očuvanja čipke sa svojih prostora. 

Slijedom toga prošle godine pokrenuli su Izložbu čipke i u svom mjestu te  na taj  način omogućili ljubiteljima čipke da i ovdje uživaju u ljepoti i raznolikosti bogatstva nematerijalne kulturne baštine koju svaka čipka posjeduje. Nadaju se da je prošlogodišnja prva izložba čipke ispunila očekivanja sudionika i posjetitelja izložbe.

Želja im je nastaviti i učvrstiti tradiciju održavanja izložbe čipke u Sikirevcima, te poučeni iskustvima sa prošlogodišnje izložbe učiniti samo događanje još boljim i kvalitetnijim.

Za navedeni projekt imaju potporu Općine Sikirevci, kao i Brodsko – posavske županije, te Ministarstva kulture. Izložba je uvrštena i u program Ministarstva kulture “Dani Europske baštine 2018”.

Stoga s velikim zadovoljstvom pozivaju sve ljubotelje tradicije na 2. Izložbu čipke koja će se održati od 28. do 30. rujna 2018. godine u Sikirevcima. Na 2. Izložbi čipke u Sikirevcima bi, uz Sikirevački motiv, bile izložene čipke iz Lepoglave, Paga, Trga kraj Ozlja, Svetomarska čipka, Krašića, Križevaca, kao i  Primoštena . Kao gosti svoje čipke će pokazati čipkarice iz Oštre Luke ( BiH ), Tešnja, (BiH), te dvije čipkarice iz  Bugarske  (Bistra Pishanceva – čipka na batiće i Svetlomira Ivanova – čunčana čipka).

 

28.09.2018 11:58:10

Facebook Twitter Instagram