Vijesti

Davor Vlaović o Zakonu o cestovnom prometu

 HSS-ov zastupnik Davor Vlaović u Saboru je govorio na temu Zakona o sigurnosti cestovnog prometa kojim su najavljene izmjene pri sankcioniraju određenih prekršaja, poput viših kazni, pa i oduzimanja vozačke, ali i vozila za recidiviste.

-Na najmlađe smo svi najosjetljiviji, zato pozdravljam sve aktivnosti koje se poduzimaju u cilju prevencije i edukacije najmlađih sudionika u prometu od vrtićke do srednjoškolske dobi. Pohvaljujem i rad civilnih udruga koje na tom planu rade. Prometna kultura ovisi i o Zakonu u raspravi. Jedino ispravno postupanje je poštivanje prometnih propisa i ukoliko je potrebno kažnjavanje svih onih, svih nas koji ih kršimo. U Hrvatskoj u najvećem broju slučajeva nije tako, prekršajni sudovi reagiraju, ali neki izbjegnu plaćanje kazni . Pitanje je tko ih štiti. Sami policajci kažu kako pojedince neće niti privoditi jer će biti pušteni, kazao je Vlaović te dodao da mjerila moraju biti jednaka za sve.

Kazao je kako su preduvjet sigurnosti prometa kvalitetne ceste i pristojno plaćeni nepotkupljivi dobro opremljeni i motivirani prometni policajci baš kao kontrola velikog dijela teretnog transporta koji se zbog visokih cestarina odvija po lokalnim i županijskim cestama posebice turski, rumunjski i bugarski kamioni koji izbjegavaju autoceste -Kod nas se reagira tek nakon nesreće, u Karlovcu nakon stradavanja djeteta, granični prijelazi za vrijeme blagdana su zakrčeni, a eskaliralo je na granici prema Srbiji kamioni su blokirali lokalne ceste na koje se nije moglo izaći, poljoprivrednici nisu mogli na njive, a vrijeme je sjetve, reagiralo se nakon dolaska kamera. Naše autoceste, mada su jedne od boljih u Europi, imaju kolotrage što ugrožava promet. Nažalost, obnavljaju se isključivo u vrijeme turističke sezone što dodatno uzrokuje prometne nesreće.

Što se tiče starijih vozača, HSS-ov prijedlog je da liječnički pregled za vozače starije od 65 godina bude besplatan i na teret državnog proračuna za sve koji imaju mirovinu manju od 3000 kuna.

Facebook Twitter Instagram