Vijesti

Diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji ustanovila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda, 1993. godine i preporučila da se od 1994. godine takav dan održava svake godine, te postane tradicijom koja je posvećena obitelji. Novom Rezolucijom, 2002. godine, Glavna je Skupština UN uputila poziv svim državama da u povodu Dana obitelji pripreme posebne programe, susrete obitelji, stručne skupove, promotivne koncerte i druge sadržaje na svim razinama, a posebno u lokalnim zajednicama.  

Obilježavanjem toga Dana svake godine u svibnju želi se naglasiti važnost koju međunarodna zajednica pridaje obiteljskom životu i obitelji kao osnovnoj zajednici u društvu, širom svijeta. Kako je Dan obitelji prvi put održan 15. svibnja 1994., a tada je to bila nedjelja, bilo je preporučeno da obilježavanje Dana obitelji i ubuduće bude 15. svibnja, ali je omogućena fleksibilnost, tj. prilagodba lokalnim prilikama i mogućnostima, da organizatori u svakom mjestu odluče hoće li to biti baš 15. svibnja bez obzira koji je to dan u tjednu, ili da to bude sredinom svibnja nekog drugog odabranog dana, npr. u subotu ili još bolje u nedjelju, jer je ona za većinu zaposlenih dan odmora, a po tradiciji i glavni obiteljski dan u tjednu.  

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana obitelji je "Obitelji i inkluzivna društva". Obilježavanje Međunarodnog dana uglavnom će se fokusirati na sljedeća pitanja: - Obitelji: zdravlje i dobrobit djece i mladeži - Usklađenost zaposlenih obitelji i njihovog zdravstvenog stanja - Bolja kvaliteta života starijih osoba. Središnji ciljevi Agende 2030. za održivi razvoj teže okončanju siromaštva, promicanju zajedničkog ekonomskog napretka, socijalnom razvoju i dobrobiti čovjeka uz zaštitu okoliša. Obitelji i dalje ostaju u središtu društvenog života osiguravajući dobrobit svojih članova, edukaciju i socijalizaciju djece i mladih te brigu za mlade i stare. Sa stajališta obiteljske politike, imajući u vidu obitelji pri provedbi održivih razvojnih ciljeva znatno povećava mogućnost bržeg dostizanja brojnih ciljeva koji se odnose na dobrobit pojedinaca.  

Izvor: savez-dnd.hr

Facebook Twitter Instagram