Vijesti

Djeca iz cijele Hrvatske nacrtala prava mala umjetnička djela

 Djeca iz cijele Hrvatske stvorila su prava mala umjetnička djela kojima pozivaju na empatiju, toleranciju i međusobno pomaganje. Prekrasnim likovnim radovima 174 mališana iz 30 hrvatskih osnovnih škola otvoreno je novo izdanje tradicionalne međunarodne Lions izložbe Poster mira koje u ovim teškim i izazovnim vremenima nosi poruku „Vodite sa suosjećanjem“. 

„U vremenu kada rat u Ukrajini bijesni, a neizvjesnost rata se nadvila nad cijelim svijetom, više nego ikada ranije, potrebno je razvijati suosjećanje, obazrivu svjesnost prema tuđoj patnji i želju da se ta patnja olakša.“ – poručila je Dajana Gašo-Sokač, predsjednica povjerenstva za Poster mira te dodala: „Ove godine je pristiglo najviše radova u zadnjih pet godina. U motiviranje učenika, njihovih profesora  i škola uključilo se i najviše Lions klubova do sada, čak 17 klubova iz raznih dijelova Hrvatske.“ 

Na svečanom otvorenju izložbe dodijeljene su nagrade najboljim likovnim umjetnicima. Nagrađene učenice su Mikaela Perković (1. mjesto), Ana Tufeković (2. mjesto ) i Gita Radiković (3. mjesto) koje su svojim radovima pokazale pravi primjer gradnje znanja o uvažavanju sebe i drugih, kulture mira te samim time i društva u kakvom bismo svi željeli živjeti.

 Na važnost ove izložbe kao i važnost promišljanja djece osnovnih škola o suosjećanju s drugima osvrnula se i past guvernerica Nada Arbanas. 

“Uistinu je bilo impresivno vidjeti sve radove učenika na otvorenju izložbe Poster mira u Osnovnoj školi Nikole Andrića u Vukovaru. Iskreni, puni suosjećanja prema patnji ljudi i svijeta koji nas okružuje, naši mali umjetnici poslali su snažnu poruku o miru i ljubavi uz pomoć mašte, kista i boja. Hvala im na tome.” - istaknula je past guvernerica Nada Arbanas. 

Međunarodni natječaj Poster mira punih 35 godina provodi organizacija Lions Clubs International, a u njemu sudjeluje 180 zemalja svijeta. Poster mira u Hrvatskoj je započeo voditi Lions klub Osijek nakon kojeg su vođenje preuzeli Lions klub Mursa iz Osijeka i Lions Distrikt 126 Hrvatska. Ovogodišnji radovi izloženi su u obnovljenoj OŠ Nikole Andrića u Vukovaru u sklopu obilježavanja Dana škole te u čast Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

06.12.2022 12:40:00

Facebook Twitter Instagram