Vijesti

Dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

 

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo” 30. studenoga 2023. godine u Osijeku dodijelila je 86 povelja i posebnih priznanja u sklopu nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“, koja se održava već jedanaestu godinu. 

Ukupno je bilo prijavljeno 197 kandidata iz 20 hrvatskih županija, osam kandidata iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Republike Srpske. Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojilo 82 dobitnika iz Republike Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, te jedan iz Republike Srbije. 

Na svečanosti dodjele bio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te brojni drugi uzvanici: Osječko-baranjski župan Mato Lukić; Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta; Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Domagoj Mikulić, državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije; Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu. 

Zastupnici u Hrvatskom Saboru: Nataša Tramišak, Madgalena Komes, Stipan Šašlin, Goran Ivanović i Marin Mandarić te Njezina Ekselencija Elma Kovačević-Bajtal, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj te Njezina Ekselencija Wirta-i Suwartini, veleposlanica Indonezije u Republici Hrvatskoj. Župani, dožupani, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Turističkih zajednica, predstavnici bosansko-hercegovačkih županija te drugi gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

O dobitnicima je odlučio Ocjenjivački sud kojim je predsjedala Slavija Jačan Obratov, a članovi su bili: Robert Baćac, Stjepan Cukor, Dubravko Fijačko, Slavija Jačan Obratov, Dijana Katica, Damir Krešić, Jelena Mesić, Mirjana Miličević, Ružica Rašperić, Spomenka Saraga, Dora Smolčić Jurdana, Tihana Sudarić i Dejan Tubić.

Dobitnici s područja Brodsko-posavske županije su sljedeći:

Zlatnu povelju u kategoriji Ruralno turistički projekti osvojio je Ranč Ramarin. Brončanu povelju u kategoriji Turistička seljačka gospodarstva osvojila je Villa Melani. Posebno priznanje za ambijentalnost u ruralnom turizmu u kategoriji Moderna (ruralna) domaćinstva osvojila Kuća za odmor Bakina Divljaka.

Ove je godine na svečanosti prvi put dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma, a istu je osvojila Egle Katunar iz Vrbnika.

Dodijeljene su i šampionske  titule te je „Veliki zlatni suncokret“ u kategoriji Vinski turizam osvojila Vinarija „Boškinac“ iz Novalje – Ličko-senjska županija. U kategoriji Aktivni turistički sadržaji šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripao je Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet – Dubrovačko-neretvanska županija. U kategoriji Ruralno turistički projekti šampionska titula „Veliki zlatni suncokret“ pripala je Centru za posjetitelje – Dvorac Janković iz Suhopolja – Virovitičko-podravska županija.

Sljedeće godine dodjela nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ održat će se u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 


01.12.2023 13:00:58

Facebook Twitter Instagram