Vijesti

Dodijeljeni certifikati za dvadeset energetskih menadžera

Ukupno 20 certifikata podijeljeno je danas polaznicima tečaja za zvanje energetski menadžer u Hotelu „Art" u Slavonskom Brodu. Energetski menadžer je osoba koja prikuplja i analizira podatke o načinu korištenja energije, predlaže mjere koje doprinose racionalnoj upotrebi energije i prati provođenje mjera energetske učinkovitosti, što je danas prijeko potrebno u svim ustanovama posebno u školama gdje se tijekom sezone grijanja izlažu nepotrebnim gubicima energije.
 

Po Zakonu o energetskoj učinkovitosti NN 127/2014 koji je na snazi u RH, između ostalog javni sektor u RH dužan je upravljati potrošnjom energije i vode na energetski učinkovit način tako da imenuje pravnu ili fizičku osobu zaduženu za praćenje potrošnje energije i vode, redovito prati i najmanje jednom mjesečno unosi podatke o potrošnji energije i vode u zgradama u nacionalni informacijski sustav za gospodarenje energijom, te periodički, a najkasnije jednom godišnje analizira potrošnju energije u zgradama i o tome izvijestiti.

Projekt za 40 polaznika pod nazivom „Pametne škole" Brodsko-posavska županija provodila je s partnerima Centrom za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vladom Tuzlanskog kantona, udrugom „Zelena akcija „ iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom (BED). Vrijednost projekta je 1,6 milijuna eura, a financira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Okupljene je pozdravio i certifikate uručio župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić koji je ovom prigodom naglasio kako i svjetski trendovi ali sve veća svijest o važnosti energetske učinkovitosti postaju dio svakodnevice. Drago mu je što među polaznicima ima i prosvjetnih radnika koji će svoja znanja iz ovog područja moći prenjeti na mlađe generacije.

(IZVOR BPŽ:hr)

 

Facebook Twitter Instagram