Vijesti

Dora Bašić srebrna na Svjetskom prvenstvu u paraboćanju!

Od 6. do 14. prosinca u Rio de Janeiru održava se Svjetsko boccia prvenstvo na kojem nastupa 170 igrača iz 42 zemlje među kojima i šestero hrvatskih predstavnika.

 

Hrvatske boje brane Brođanka Dora Bašić (BK Dan), Davor Komar (BKOSIŽ Istrijana), Marko Turković (BKOSI Marijan Dobrinčić), te Anamaria Arambašić, Martin Frković i Luka Wagner (BK OSI DDZ Željko Klepač - URIHO).

 

Dora Bašić trenutno je druga igračica svijeta u kategoriji BC1 žene te je osvojila srebro u pojedinačnoj konkurenciji,  a osim toga, nastupit će i u natjecanju BC1/BC2 timova zajedno s Markom Turkovićem i Lukom Wagnerom, koji će igrati i pojedinačno u BC2 kategoriji muški.

 Iza naših igračica i igrača trenutno je najuspješnija natjecateljska godina od kada je boccia stigla u Hrvatsku prije 20 godina - osvojili su sedam medalja na natjecanjima u organizaciji krovne svjetske organizacije, više nego ukupno u prošlih 20 godina.

 Prvo je Dora Bašić na Zagreb 2022 World Boccia Challengeru osvojila zlato pojedinačno, BC4 par srebro, a BC1/BC2 tim broncu, potom je Davor Komar na Svjetskom kupu, upravo u Riju, osvojio srebro, a Dora i BC4 par bronce; na kraju, na Poznan 2022 World Boccia Challengeru Martin Frković je osvojio broncu pojedinačno, a BC1/BC2 tim još jednu broncu.

 Boccia je paraolimpijski sport, koji je osmišljen početkom 80-ih, kao sport kojim se mogu baviti isključivo osobe s najtežim lokomotornim oštećenjima, koje za kretanje koriste invalidska kolica.

 Na početku je to bio sport isključivo za osobe s cerebralnom paralizom, no od početka ovog stoljeća otvoren je i za ostale vrste invaliditeta. Po pravilima slična je boćanju, no igra se isključivo na ravnom terenu (najčešće na parketu ili tarafleksu) veličine 12,5x6 metara, a u igri se koriste kožne loptice punjene plastičnim granulama, opsega između 262 i 278 milimetara i težine između 263 i 287 grama.

Jedan je od rijetkih paraolimpijskih sportova (i parasportova općenito) koji je ciljano osmišljen za osobe s invaliditetom.

11.12.2022 10:18:00

Facebook Twitter Instagram