Vijesti

Državni vrh u Okučanima obilježio 24. godišnjicu akcije "Bljesak"

Povodom 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno s  predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, izaslanikom premijera i ministarom obrane Damirom Krstičević te ministrima unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja Davorom Božinovićem i Tomom Medvedom, posjetila je Okučane.


Središnja svečanost održala se  kod spomen-obilježja Kristalne kocke vedrine u Okučanima, gdje je odana počast poginulima.

Ministar obrane Damir Krstičević tom je prigodom poručio: "Operacija Bljesak bila je vrhunska operacija hrvatske vojske pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Pokazali smo snagu, mogućnost, moć hrvatske vojske i policije. Znamo da je operacija završila u manje od 31 sat, oslobođeno je 500 četvornih kilometara prostora. Za koji mjesec dogodila se Oluja i u Hrvatskoj je završio rat."

U operaciji "Bljesak" sudjelovale su 32 postrojbe s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca, a prilikom oslobađanja zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a više od 160 ih je ranjeno.
 

Facebook Twitter Instagram