Vijesti

Dugogodišnji predsjednik BED-a Šimo Beneš primio nagradu za volonterski doprinos

Na međunarodni dan volontera dugogodišnji predsjednik Brodskog ekološkog društva BED-a - Šimo Beneš - primio je u Osijeku regionalnu nagradu za volonterski doprinos pojedinca koju dodjeljuje DKolektiv - organizacija za društveni razvoj uz poruku: „Učiniti nevidljivo vidljivim.“

Šimo Beneš, specijalist medicine rada u mirovini, pokretačka je snaga brojnih inicijativa u organiziranju građana i njihovom djelovanju kroz civilno društvo u Brodsko-posavskoj županiji pa i šire na poljima području ekologije, zaštite prirode i okoliša, očuvanja tradicijske baštine, izvornih hrvatskih pasmina, zaštite šuma. Osim toga bio je jedan od osnivača Kinološkog kluba hrvatskih pasmina pasa, turističke zajednice općine Oprisavci, aktivan u radu s ovisnicima, sportskoj medicini, organiziranju branitelja, očuvanju kulturne baštine.

Član je Inicijativnog odbora i osnivačke skupštine udruge Brodskog ekološkog društva-BED-a iz 1989. god. Od osnutka do 1999. je tajnik BED-a, od 2000.-te do danas predsjednik, obje funkcije obavlja volonterski. Šimo Beneš i u svojoj osamdesetoj godini volontira ne samo u organizacijskim poslovima nego redovno i u onim fizičkim, organizira volontere na terenu, radove, vodi prihvat stručnih grupa, sudjeluje u aktivnostima edukacije i sl.

U radu BED-a vodio je 20ak projekata zaštite prirode, stvorio, te uz druge volontere i tim udruge od 2009. provodi program Očuvanja Gajne putem uzgoja izvornih pasmina. Inicirao je i osnivanje Pašnjačke zajednice braniteljske zadruge Eko-Gajna, koja poštivajući zaštitu prirode provodi program gospodarenja zajedničkim pašnjakom Gajna. Odavno je prepoznao vrijednost samoorganiziranja građana i nesebično je ulagao svoje vrijeme i vještine kako bi razvio nekoliko organizacija u Brodsko-posavskoj županiji. Pretežno radeći u ruralnom prostoru odakle potiče, često je morao preskakati predrasude i pritiske i strpljivo graditi mehanizme sudioničke demokracije.

07.12.2022 11:59:14

Facebook Twitter Instagram