Vijesti

Duspara: svaljivanjem odgovornosti na druge i iznošenjem neistina nećete vratiti pitku vodu Brođanima!

Svaljivanjem odgovornosti zbog ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu na TD Vodovod d.o.o ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić pokušao je ubiti glasnika, ali to nije uspio.“- poručio je na današnjoj konferenciji za medije brodski gradonačelnik Mirko Duspara nakon jučerašnjih tvrdnji nadležnog ministra. 

Naime, ministar Ćorić je izjavio kako dio odgovornosti za nastalu ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu leži na TD Vodovod d.o.o Slavonski Brod koje je, kako tvrdi ministar, trebalo zamijeniti filtere u tvornici vode na Jelasu još prije 10 godina, a da je to učinjeno voda u Slavonskom Brodu ne bi bila onečišćena tolikim količinama ugljikovodika.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije objasnio direktor TD Vodovod d.o.o Slavonski Brod Stjepan Aščić, slavonskobrodska tvornica vode je do 2010. godine bila u vlasništvu Hrvatskih voda. Ukoliko je filtere zaista trebalo izmijeniti prije 10 godina, onda su to trebale učiniti upravo Hrvatske vode, a ne slavonskobrodski Vodovod kojem je tvornica prije 8 godina predana na upravljanje.

Odgovorno tvrdim kako su do sada redovno obavljani monitorinzi vode na području Slavonskog Broda i nikada, ali nikada se nije pojavila koncentracija ugljikovodika poput ove koja je prisutna zadnjih dana. Tvornica vode u Slavonskom Brodu nije niti projektirana da bi u procesu obrade vode uklanjala ovakve količine ugljikovodika, a zbog jučerašnjih neistina i klevete koja je izrečena na račun TD Vodovod Slavonski Brod i mene kao odgovorne osobe podnijet ću i kaznenu prijavu.“- upozorio je direktor TD Vodovod.

Naime, aktivni ugljen koji se nalazi u filterima tvornice vode nije niti predviđen za prikupljanje ugljikovodika, jer se ugljikovodik ne može niti pronaći u podzemnim vodama prirodnim putem. Ovdje svakako treba istaknuti da niti jedna analiza uzorka vode u Slavonskom Brodu do sada nije izmjerila koncentraciju ugljikovodika veću od 2 mikrograma po litri. Podsjetimo, vrijednosti izmjerene 30. i 31 ožujka kretale su se između 600 i preko 800.

Prvi smo obavijestili ministra zaštite okoliša o ekološkoj katastrofi u našem gradu i u dobroj vjeri zatražili hitno uključivanje svih nadležnih institucija kako bi se zaštitilo zdravlje naših sugrađana. Već četiri dana nemamo službene podatke o tome kakva je voda u našem gradu i oni se taje u međuresornom Stručnom povjerenstvu. “- istaknuo je gradonačelnik Duspara.

O razmjerima ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu dovoljno govori da je u sklopu radova na sanaciji onečišćenog tla, samo u razdoblju od 12.00 sati jučer do jutros u 4.00 sata s mjesta onečišćenja odvezeno ukupno 30.000 litara tekućine koja se u ovom trenutku i dalje izlijeva u tlo.

Mi nismo nikoga optužili ali tražimo od ministra da se utvrdi što je uzrok ove ekološke katastrofe te tko će za nju snositi odgovornost i sankcije. Jer zaista nema te tvornice vode na svijetu koja je predviđena da od nafte radi vodu.“- zaključio je gradonačelnik Duspara.

 

Facebook Twitter Instagram