Vijesti

Dvadeset šesta obljetnica akcije "Širinci 92"

 Već tradicionalno, 3. siječnja u Širincima obilježava se obljetnica istoimene vojno-redarstvene akcije "Širinci 92", koja je započela 30 prosinca 1991, a prekinuta 3 siječnja 1992. godine potpisivanjem Srajevskog primirja.

U organizaciji Udruge veterana treće gardijske brigade "Kune” ogranak Nova Gradiška, Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, i Općinu Rešetari kao pokrovitelja manifestacije, danas je održana svečanost obilježavanja 26. obljetnice ove akcije. Vijence kod Spomen obilježja poginulim braniteljima u Širincima u ime Brodsko-posavske županije položili su zamjenik župana Stjepan Bošnjaković i pročelnik Željko Burazović. Kao i dosadašnjih godina prigodna svečanost održala se i u Rešetarim gdje su u 13,00 sati položeni vijenci kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Općine Rešetari te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Akcija "Širinci" izvedena je u sklopu uspješne akcije "Orkan '91" koja je polučila prvu veliku pobjedu Hrvatske vojske nad okupatorskom JNA neutralizacijom 21. srpskog uporišta na području Zapadne Slavonije.

Hrvatska vojska je sredinom prosinca 1991.godine riješila problem dalekometnog neprijateljskog topništva koje je iz mjesta Širinci gađalo položaje naših branitelja na prvoj crti obrane Nove Gradiške. Istoga dana neprijateljsko topništvo je s drugih položaja gađalo Cerničku i Mašićku Šagovinu. Uz pomoć tenkova neprijatelj je pokušao probiti crtu obrane Nove Gradiške i kao posljedicu svoje namjere imao nove gubitke u ljudstvu i tehnici. U borbenim djelovanjima 30. prosinca su poginuli Stjepan Pohl iz Bodovaljaca, Ljubomir Dakić iz Davora, Davor Cvitković, Mato Kovačević i Domagoj Vukšić iz Nove Gradiške, Tihomir Dautović iz Gunjavaca i Marijan Marijanović iz Ljupine. Ranjena su 22 naša branitelja. Ivan Atlagović, zapovjednik 2. bojne 121. brigade HV-e Nova Gradiška poginuo je u Širincima 3. siječnja 1992. godine. Odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmanaposmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana krste Frankopana, ukazom posmrtno je dobio čin pukovnika Oružanih snaga RH.

 

Facebook Twitter Instagram