Vijesti

EDUKATIVNIM PREDAVANJEM OBILJEŽILI DRUGI DAN CRVENIH HALJINA

O specifičnostima moždanog udara, posebice kod žena, što sve do njega dovodi, kako spriječiti a kako reagirati ako do njega dođe, jučer su u prostorima Gradske knjižnice predavanje održale dvije slavonskobrodske liječnice: dr. med. Vlatka Šimunić Martić, spec. neurologije, te dr. med. Simona Milić, a u organizaciji Opće bolnice dr. Josip Benčević, Odjela za neurologiju. 

Predavanja su upriličena u okviru javnozdravstvene kampanje „DAN CRVENIH HALJINA“, pokrenute kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go  Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu  na posebnu pozornost za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

 U Hrvatskoj je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju „DAN CRVENIH HALJINA“ posvećenu borbi protiv moždanog udara u žena, a obilježava se prvog petka u veljači--. 

Facebook Twitter Instagram