Vijesti

Ekipa 'Valpovački kotlić' Željka Turalije pobjednik 5. Čvarkijade u Vetovu

Jučer su u turističkom naselju Schon Blick u Vetovu održani 5. Etno susreti Požeštine i 5. Čvarkijada, u organizaciji Udruge za baštinu, kulturu i turizam 'Požeški čuvari baštine' i tjednika Kronika požeško-slavonska. Riječ je o jednoj o najvećih i najbolje organiziranih manifestacija na otvorenom u Slavoniji, ispunjena nizom kvalitetnih kulturnih i zabavnih sadržaja.

 

Na Čvarkijadi se okupilo trideset ekipa iz cijele Slavonije. Najbolje je čvarke napravila ekipa Valpovački kotlić, majstora Željka Turalije iz Valpova. Drugo mjesto osvojili su čvarci KUD Orljava Pleternica, a treće ekipa Dino Lorena iz Lipika. Posjetitelji su kao najbolje  izabrali čvarke ekipe Moto kluba Tsunami iz Požege.

 

Među folklornim i etno skupinama čuvara baštine biran je najbolji stol, najbolje autohtono jelo, najstariji uporabni predmet, najstarija narodnu nošnja, te likeri i pekmezi. Najbolji liker ima Mira Lisec iz Vetova, najbolji pekmez Marija Karnišević Fajfer iz Pleternice. Najstariji uporabni predmet je kapa za rakijski kazan iz 17. stoljeća koju je izložilo Eko imanje Klas iz Buka, vlasnika Ivana Cavrića. Nagradu za najstarije autohtono jelo, a to je Grušava pita dobile su članice Zavičajnog društva KUD Rama iz Pleternice. Nagradu za najstariju nošnju odnijela je Iva Marija Jakovljević sa starom nošnjom iz Ramske doline, starom 200 godina. Najljepše uređeni stol opremio je KUD Berda iz Brestovca, drugi je stol KUD Orljava Pleternica a treći je stol Zajednice žena HDSSB-a Požeško-slavonske županije.

 

Učenice obrtničke škole Požega pripremile su etno modnu reviju, koja je bila inspirirana motivima iz narodnih nošnji i stare baštine. Najljepša je po ocjeni žirija bila Valentina Podnar iz Dolca, članica KUD Berda Brestovac. Prva pratilja je Ivana Srdarević iz Sulkovaca, a druga Magdalena Štajduhar iz Šumanovaca. Na Šokačkom vašaru svoje je proizvode izložilo 54 OPG-a, bilo je tu svega, od sireva i suhomesnatih specijaliteta, do meda, pekmeza, čajeva, medenjaka, nakita, antikviteta, nošnji i reklji. Na Olimpijadi starih sportova pojedinci i ekipe natjecali su se u 8 disciplina starih sportova, od gađanja lukom i strijelom, trčanja u vreći, bacanja potkove, potezanja mosora do natjecanja u povlačenju užeta.

 

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je naglasio da je ova manifestacija na ponos cijelog požeškog kraja – Naši specijaliteti su sve više prepoznati na gastro karti Europe, mi imamo najbolje običaje koje svijet tek prepoznaje, ali premalo cijenimo svoje. Živimo u najljepšoj županiji ali moramo stvari uzeti u svoje ruke, neće nam nitko ništa pokloniti, moramo se sami organizirati, povećati proizvodnju i kroz turizam te svoje kvalitetne proizvode prodati turistima. Ne moramo odlaziti u svijet, možda samo da pokupimo znanja, tehnologiju i iskustvo, a onda se vratimo natrag i organizirajmo sami svoje poduzetničke ideje. Ova manifestacija pokazuje da mi to možemo i da jedan naš pomalo podcjenjivan proizvod, naš slavonski čvarak, mi možemo napraviti priču od koje mnogi mogu u cijelom lancu dobro živjeti.-

 

Vlado Protić, kao jedan od idejnih začetnika Etno susreta više je nego zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom -  Jubilarni susreti su imali vrlo veliku posjetu, oko tri tisuće ljudi ja danas posjetilo ovaj prostor. Trideset ekipa na Čvarkijadi, pedesetak izlagača na Šokačkom vašaru… Rastemo i jako smo sretni, sve je prošlo savršeno i zahvaljujem svima koji su nam došli na susrete.-

22.10.2018 19:41:00

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija