Vijesti

Energetski obnovljena osnovna škola u Sibinju

 Još jedna škola u Brodsko-posavskoj županiji postala je "Pametna škola". Riječ je o školi "Sibinjskih žrtava" u Sibinju na kojoj su,  proteklom periodu, izvođeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjeraenergetske učinkovitosti.Energetska obnova škole realizirana je u okviru provedbe 1,6 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a provode Brodsko-posavska županija, Zelena akcija iz Zagreba, Brodsko ekološko društvo iz Slavonskog Broda, Vlada Tuzlanskog kantona i Centar za razvoj i podršku iz Tuzle,koji je i nositelj ovog projekta.


Školu je svečano otvorio zamjenik župana Damir Mirković koji je u ovoj prigodi rekao kako je Brodsko- posavska županija, uz sredstva dobivena Projektom, u sibinjsku školu uložila milijun i dvjesto tisuća kuna za dodatne radove - od zamjene krovišta pa do ličilačkih radova te dodao: "Došli smo do kraja energetskih obnova na području Brodsko-posavske županije koje provodimo posljednjih godinu dana. Ovo je deseta škola u nizu financirana kroz prekogranični Projekt „Inovativnim umom do pametnih škola". Zahvaljujemo se za izvrsnu suradnju svim partnerima koji nam nisu samo to, nego su i naši prijatelji. Prijavili smo i nastavak ovog Projekta za kojeg se nadamo pozitivnom rješenju. Na škole za koje već imamo ishodovanu projektnu dokumentaciju, instalirali bismo sunčane elektrane. - kazao je Mirković.

Zadovoljstvo energetskom obnovom škole nije krio ni ravnatelj  Josip Šišmanović rekavši: "Naša Škola sada nije samo lijepa, nego i učinkovita i donosi cijelom društvu značajnu uštedu novca koji će se dobro iskoristiti za druge potrebne stvari. U sklopu energetske obnove postavljena je termoizolacija, odnosno vanjska ovojnica zgrade, stavljeni su termoventili na radijatore i promijenjena je stolarija. No, nije sve odrađeno kao dio Projekta, nego je i Brodsko-posavska županija, kojoj se od srca zahvaljujem, uskočila jer je prepoznala manjkavosti Projekta. Nije bilo dovoljno novca za sve pa nam je Županija pomogla kako kasnije ne bismo imali dodatna ulaganja. To je za njih velik izdatak pa smo im jako zahvalni na pomoći. - rekao je Josip Šišmanović.

Načelnik Općine Sibinj  Josip Pavić kazao je kako Općina puno ulaže u demografske mjere te nakon energetske obnove škole najavio i izgradnju dječjeg vrtića vrijednosti oko milijun eura koja se također financira iz europskih sredstava: " Zadovoljni smo jer radovi teku kako smo planirali. Vrtić je namijenjen trima skupinama, uz mogućnost proširenja na četvrtu i mislimo da će Općina to popuniti jer se svake godine rađa od pedesetero do sedamdesetero djece. " - kazao je Pavić.

Svečanosti otvorenja nazočili su i partneri iz Tuzlanskog kantona na čelu s ministrom privrede u Vladi Tuzlanskog kantona, Osmanom Puškarom koji se osvrnuo na tijek radova energetske obnove: "Napravili smo veliki posao. Taj novac nije neki novac ako se uzme u obzir da je zbog Projekta četrdeset tisuća ljudi međusobno razgovaralo, natjecalo se i naučilo puno korisnog znanja. Mi iz Bosne i Hercegovine ovu suradnju vidimo kao međudržavnu koja je rezultirala time da smo na višu razinu dignuli razgovore s vašim razvojnim agencijama. Želja nam je da i u sljedećem projektu sudjelujemo. Možemo i puno više. - kazao Puškar.

Facebook Twitter Instagram