Eu projekt

EU kviz- Biljana Borzan nova je potpredsjednica Socijalista i demokrata

 Dragi naši slušatelji i čitatelji, danas se opraštamo sa EU kvizom posljednjom epizodom u kojoj smo ugostili Biljanu Borzan.

Nakon velikog uspjeha na izborima, Borzan se vraća u Europski parlament, no ovoga puta ne samo kao zastupnica, nego i kao potpredsjednica grupacije Socijalista i demokrata. Zato smo ju upitali je li očekivala ovakav uspjeh i kakvi su joj planovi za idući mandat.

-Obzirom da smo ostvarili bolji rezultat na izborima od očekivanog, i da mi u grupi Socijalista i demokrata nastojimo uvijek raditi ravnotežu između velikih i malih zemalja, nadala sam se da postoji mjesto za mene, no teško je to bilo predvidjeti. 28 je zemalja članica, raznorazni interesi, no imala sam zadovoljstvo i sreću što sam već stekla određene bodove kod brojnih kolega na temelju naše prijašnje suradnje i samim time sam ovoga puta imala veliku podršku.

Već ovaj tjedan, radit će se podjela, odnosno resori koji će dopasti i Borzan, a tu su i brojni odbori u koje treba ući, obzirom da se rad zastupnika u Europskom parlamentu zasniva upravo na radu kroz odbore. Kako kaže, nada se da će nastaviti sa bliskim temama kojima se i dosada bavila, a to su zaštita potrošača, Odbor za sigurnost hrane, ravnopravnost spolova...-Šarolik je dijapazon i što god budem dobila, bit će mi zadovoljstvo to obavljati.

Biljani Borzan građani se često i sami obraćaju sa brojnim pitanjima i idejama koje nerijetko urode njenom inicijativom u samom parlamentu, pa smo je pitali je li možda već na tragu nekih novih ideja kojima će se posvetiti u idućem mandatu. Nakon istraživanja o nejednakoj kvaliteti proizvoda u zemljama EU, koje je urodilo donošenjem zakona koji treba izjednačiti potrošače, Borzan se ovoga puta želi posvetiti takozvanom 'programiranom kvarenju uređaja', odnosno problemu na koji upozoravaju građani, a to je činjenica da kućni i električni uređaji danas imaju puno kraći vijek trajanja, uglavnom nakon isteka garancijskog roka.

Naravno, naše slušatelje najviše zanima najavljena potencijalna mogućnost sufinanciranja ugradnje liftova u stambene zgrade. Posljednji put kada smo razgovarali, Borzan je objasnila kako ta mogućnost uvelike ovisi o procjeni EU o tome koliko je Hrvatska uspješna u povlačenju sredstava iz europskih fondova. Kada bismo tu odluku mogli očekivati?- Rečeno je da će ocjena biti u veljači ove godine, no prebačena je sada za lipanj. Onda ćemo znati što nam je činiti dalje. No obzirom da smo već na drugoj polovici 2019., sve mi nekako ide u smjeru da ćemo morati čekati novo proračunsko razdoblje Europske unije 2021. kada ćemo odmah na početku donošenja proračuna moći osigurati sredstva za ovakav projekt.

Bilo je to sve u našem posljednjem EU kvizu, a već u četvrtak u programu Radio Slavonije poslušajte i našu posljednju emisiju EU Minute.

 

Emisija je emitirana 25. lipnja u 15:05.

 

25.06.2019 10:33:58

Facebook Twitter Instagram