Eu projekt

EU kviz- Budi MEP na jedan dan

U današnjem EU kvizu posjetili smo Centar mladih u kojem je Europe direct Slavonski Brod organizirao događanje pod nazivom 'Budi MEP na jedan dan'.

Božica Sedlić iz informacijskog centra Europe Direct pojasnila je kako su europski izbori sve bliži, pa se mnoge institucije već pripremaju, a ovo događanje organizirali su zajedno sa Europe directom uz Osijeka.

Tako su studenti testirali razinu znanja o europskim izborima naših srednjoškolaca, dr. Berto Šalaj održao je predavanje o sudjelovanju mladih u demokratskim procesima te koliko je važno da budu aktivni, informirani i angažirani, a sa brodskim srednjoškolcima održana je i simulacija rada u parlamentu i odborima.

Sedlić je odgovorila i na pitanje naših slušatelja čime se točno bavi Europe direct, pojasnivši da podružnice organiziraju brojna događanja u svojoj sredini, poput debata, sastanaka, radionica, ali i organizacije projekata i posredovanja odlaska mladih na razmjene, projekte i volontiranja. Ovom je prilikom najavila i kampanju koja će se održati u sjevernoj Hrvatskoj, a od mladih će tražiti da snime zanimljive videouratke o svom prvom izlasku na izbore.

Dr. Berto Šalaj odgovorio je kako možemo motivirati mlade birače?- Odgovor i nije jednostavan i ne muči se samo Hrvatska. U većini drugih država mladi manje sudjeluju, a jedan od načina motivacije je zasigurno edukacija. Iako je nekad spora, ona je po mom iskustvu jedan od rijetkih vrijednih kanala. Drugi kanal ste vi mediji, da bismo u toj nekoj sinergiji medija i obrazovanja mogli osvijestiti političku važnost sudjelovanja i zapravo, uvijek nekako kažem da mi ne možemo sve učiniti za mlade. Oni moraju sami istupiti, iskazati svoje mišljenje, pokazati svoju snagu. To nije jednostavno u ovo apatično vrijeme, ali ne predajemo se- zaključio je Šalaj.

 

Emisija je emitirana 18. prosinca 2019. u 15:05.

18.12.2018 12:35:00

Facebook Twitter Instagram