Eu projekt

EU kviz- Čime se bavi Europski parlament?

U sklopu projekta Glas Europskog parlamenta, Radio Slavonija svoje minute posvetit će upoznavanju slušatelja sa radom parlamenta i drugih europskih institucija. Tako u našem EU kvizu 'Dijalog znanja', građani mogu postaviti pitanja koja ih zanimaju.

Evo što je ovog tjedna zanimalo našu slušateljicu Natašu.

Što radi Europski parlament?

Europski parlament je na neki način forum za političke rasprave i donošenje odluka za cijelu Europsku uniju. Okuplja zastupnike koje su direktno birali građani u svojim zemljama, a zastupnici se onda okupljaju u klubove, odbore i razna politička tijela, slično kao i hrvatski Sabor. Tako se u parlamentu koriste čak 24 službena jezika, naravno sa prevoditeljima kako bi svi mogli pratiti plenarne sjednice, posebno obzirom da Europski parlament danas broji čak 751 člana.

Donosi li parlament zakone?

Europski parlament ima zakonodavne ovlasti zajedno sa predstavnicima parlamenta u Vijeću Europe. Zajednički dogovaraju proračun Europske unije, a parlament također nadzire i rad Europske komisije. Što se zakona tiče, svaki zastupnik može sastaviti izvješće o prijedlogu zakonodoavnog teksta koji je predstavila komisija, a parlamentarni odbor onda glasa o tom izvješću i usvaja ga ili odbacuje. Ako se tekst usvoji na plenarnoj sjednici, onda je to službeno stajalište Parlamenta. Kao jedan od primjera, hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan pokrenula je izvješće o različitoj kvaliteti hrane, ali i drugih proizvoda u zemljama članicama te na taj način pokrenula inicijativu kako bi se kvaliteta izregulirala.

Što rade hrvatski zastupnici u europskom parlamentu?

Iako građani toga ponekad nisu svjesni, hrvatski zastupnici vrlo su angažirani u europskom parlamentu. Ivana Maletić je članica nekoliko odbora, primarno fokusiranih na monetarnu politiku i proračun. Nedavno je u Bruxellesu hrvatskim novinarima predstavila dobre vijesti iz Hrvatske- naime, hrvatsko povlačenje sredstava iz europskih fondova drastično se povećalo, sa 2% na 60%. Iako još ima prostora za napredak, znak je to da je Hrvatska na dobrom putu. Tonino Picula bavi se brojnim pitanjima, poput otpada, zaštite potrošača, radničkim pravima, a trenutno i napretkom hrvatskih otoka, odnosno energetike. Marijana Petir fokusirala se na poljoprivredu, pa tako svake godine provodi natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika koji osim nagrade, ima priliku i osobno posjetiti Bruxelles. A tu su još i Ivan Jakovčić, Dubravka Šuica, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Tolić Ivica, Ruža Tomašić i Željana Zovko.

EU kviz 'Dijalog znanja' emitiran je 28. studenog u 15:05 sati  u programu Radio Slavonije.

 

28.11.2018 08:45:00

Facebook Twitter Instagram